Een GGD-medeweker op de testlocatie. Daar wordt het rustiger (Foto: rob van Dullemen)

De GGD krijgt weer tijd om zelf ‘besmettingsspoor’ te volgen

Alweer een stap vooruit in de strijd tegen het coronavirus. Als je besmet blijkt, hoef je niet meer zelf op zoek naar de bron of naar mensen die door jou besmet kunnen zijn. De GGD ziet eindelijk weer kans om bij elke positief gesteste persoon, bron- en contactonderzoek (bco) te doen. Vanaf komende vrijdag kan dat waarschijnlijk extra grondig.

Dat meldt de GGD Hollands Midden na vragen van omroep Sleutelstad. De verbetering komt eerder dan verwacht. GGD-directeur Sjaak de Gouw zei enkele dagen geleden nog te hopen dat zijn organisatie half december weer toe zou komen aan uitgebreid contactonderzoek na elke besmetting. Maar die opschaling blijkt nu al een maand eerder haalbaar.

Dus als jij denkt dat je bij de kapper besmet bent geraakt, word je niet meer opgescheept met de lastige klus om die kleine middenstander te bellen – die dan in quarantaine moet en misschien zijn of haar zaak wel moet sluiten. En ook sta je er niet meer alleen voor bij het in kaart brengen en informeren van de mensen die jij zelf weer besmet kan hebben. De GGD kan dat besmettingsspoor weer professioneel gaan volgen. Dat scheelt ongemak voor jou en maakt de jacht op het virus een stuk efficiënter.

Uitgekleed
Sinds begin september stond de GGD machteloos tegenover de massale besmettingen. Het bron- en contactonderzoek werd uitgekleed tot het absolute minimum. Medewerkers hadden een uurtje de tijd om mensen na een positieve test te bellen en uit te leggen wat hen te doen stond. In de meeste gevallen kreeg je daarna het verzoek om zelf je contacten en de mogelijke bron van de besmetting te informeren.

Dat ene uurtje ‘onderzoek’ was maar een fractie van de acht tot twaalf uur die eigenlijk nodig is om én de bron van een besmetting op te sporen, én mensen te waarschuwen die nieuw besmet kunnen zijn, én hieraan opvolging te geven. Maar de GGD kwam steeds handen tekort voor die taken. Er waren wel honderden nieuwe bco-medewerkers opgeleid, maar door de snel oplopende besmettingen bleek dat steeds weer te weinig. De GGD hobbelde achter zichzelf aan.

Meer personeel
Maar nu krijgt de jacht op het virus dus plotseling de wind mee. Volgens woordvoerder Carin Boon van GGD Hollands Midden zijn er twee verklaringen voor deze meevaller. “Nu het aantal besmettingen verder daalt, hoeven we ook minder mensen te bellen. Bovendien zijn we steeds nieuwe mensen blijven opleiden en hebben we nu dus meer personeel beschikbaar om telefoontjes te plegen en vervolgonderzoek te doen.”

Die twee dingen – minder besmettingen, meer personeel – versterken elkaar ook nog eens. Want omdat de GGD het nu minder druk heeft in de teststraten, komt er nog eens extra personeel beschikbaar om aan het bron- en contactonderzoek bij te dragen.

De bron
Zo kan het bron- en contactonderzoek in onze regio nu in korte tijd flink opgeschaald worden. Tot een week geleden kon er per besmettingsgeval minder dan één uur aan besteed worden en was er meestal alleen tijd om de persoon zelf te informeren. Vorige week zette de GGD een stap vooruit en ging ze weer achter de bron van de besmetting en de belangrijkste contacten aan. Daar heeft een onderzoeker twee uur de tijd voor.

“Als dit zo doorgaat, kunnen we vrijdag hopelijk al de volgende stap zetten, naar uitgebreider bco”, zegt woordvoerder Boon. Dan kan er per geval vier tot acht uur besteed worden om alle contacten te informeren, het besmettingsspoor verder te volgen en ook het vervolg in de gaten te houden.

Voor dit werk heeft de GGD ruim 120 mensen beschikbaar. En omdat er nu gemiddeld nog wel 240 nieuwe besmettingen per dag zijn, leert een klein rekensommetje dat vier uur onderzoek per geval voorlopig het hoogst haalbare is. Maar een stap vooruit is het wel.

Nieuwe piek?
De trend lijkt dus gunstig, maar rustig is het zeker nog niet. Op dit moment zijn er in de hele GGD-regio 177 besmettingsclusters bekend. In juli en augustus waren er weken dat er maar drie werden geteld.

Voor de komende maanden blijft de GGD overal rekening mee houden. Het jaarlijks griep- en verkoudheidsseizoen moet nog komen, dus men vreest in januari of februari een nieuwe piek. “Daarom blijven we bezig met het aantrekken en opleiden van personeel”, verzekert Boon.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Nieuws Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×