Sjaak van de Geijn bij De tuin van de smid. (Foto: Gerry van Bakel).

Ondernemen in de coronawinter: 'We hebben ons voorgenomen er sterker uit te komen'

Ondernemerschap vraagt altijd om creativiteit en flexibiliteit, maar de coronacrisis daagt ondernemers uit zichzelf een paar keer extra opnieuw uit te vinden. Sjaak van de Geijn van De tuin van de smid ziet dat als een van de weinige voordelen van de crisis. “Het geeft ruimte om nieuwe dingen te verzinnen, zonder de waan van de gekte van de dag.”

Tijdens de eerste lockdown in maart vierde het echtpaar Barbera en Sjaak van de Geijn het zevenjarig bestaan van hun theehuis ‘De tuin van de smid’ in Polderpark Cronesteyn. Maar met dichte deuren, geen klanten en geen omzet. Schoorvoetend begonnen ze na een paar weken met verkoop van koffie, thee en een brownie aan het hek. “Maar daarmee konden we niet echt de kwaliteit leveren die mensen van ons gewend zijn”, zegt Sjaak van de Geijn. “Die eerste lockdown heeft ons overvallen. We hebben toen zelfs een plan-Z gemaakt voor het geval een van ons weg zou vallen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Sjaak van de Geijn over ‘De tuin van de smid’ in de coronawinter.

Na 1 juni mocht de horeca weer open en dankzij het mooie weer draaide ‘De tuin’ al gauw weer op volle toeren. Bij de tweede sluiting was Van de Geijn beter voorbereid. “We hadden inmiddels een goede kok aan kunnen trekken, Michiel Mackay. Hij heeft zijn eigen zaak verkocht en is bij ons in dienst getreden. Hij maakt nu voor ‘De tuin’ maaltijden die mensen kunnen afhalen of laten bezorgen.”

Cirkel
Als sinds half maart is Polderpark Cronesteyn een geliefd toevluchtsoord voor Leidenaren om even een frisse neus te halen en te voldoen aan de dagelijkse beweging. “Het wordt ook wel ‘Coronasteyn’ genoemd. En dan is het voor ons mooi meegenomen dat mensen bij ons iets te drinken en te eten komen halen.” En dat is allang niet meer aan het hek. Dit najaar blijft het terrein open voor doorlopers en aan het theehuis wordt van alles verkocht. Van de Geijn heeft zelfs een mini-supermarkt ingericht. “Gewoon met spullen uit de eigen voorraadkast van ‘De tuin’. Wat we niet verkopen kunnen we altijd zelf nog gebruiken.”

Ook in de verhuur heeft Van de Geijn een nieuwe bron aangeboord. Je kunt naast bruiloften, verjaardagen, kraam- en pensioenfeestjes nu ook een zaal huren voor het laatste afscheid. “Voor mij is dat niet vreemd. Mijn vader had een uitvaartbedrijf en ik verdiende mijn eerste zakgeld met het wassen van de lijkwagens. Ik vind dat de cirkel hiermee rond is. Wij verkopen gastvrijheid. We krijgen vooral aanvragen voor mensen die hier vaak kwamen en dit een mooie plek vinden voor hun uitvaart.”

Geld
Voor de tijd van het jaar loopt ‘De tuin van de smid’ bovendien helemaal niet slecht. “Dit is niet echt ons seizoen. In de winter gaan we altijd een standje lager. En als ik het vergelijk met vorig jaar is het nu drukker. Ik denk omdat we veel beter weer hebben.” Hij denkt dat mensen komen voor de weidsheid van de polder en die willen Barbera en Sjaak van de Geijn graag behouden. “We hebben een nieuwe stichting opgericht om de biodiversiteit te versterken. Als je van bovenaf naar deze regio kijkt, is er maar weinig groen.”

De voormalige smid die acht jaar geleden de overstap maakte naar de horeca hoopt dat de zaak half januari weer open mag. “Misschien behouden we de webshop wel, of het afhalen.” Hij benadrukt de rol van het team. “Ik mag hier wel voor de microfoon zitten, maar we doen dit met zo’n dertig mensen samen. We hebben ons ook samen voorgenomen sterker uit de coronacrisis te komen. Ik zou als tip aan anderen meegeven: neem ook af en toe rust. Het is uiteindelijk maar geld. Je gezondheid is veel belangrijker. En wees voorzichtig, want volgens mij is corona een hele nare ziekte.”

 • De varkens knorren van plezier
  De varkens knorren van plezier
 • De tafeltjes die normaal op de terrassen staan
  De tafeltjes die normaal op de terrassen staan
 • De schapen hebben alle ruimte
  De schapen hebben alle ruimte
 • Het nieuwe normaal op de Tuin van de Smid
  Het nieuwe normaal op de Tuin van de Smid
 • Sjaak van de Geijn zit liever in de bagger
  Sjaak van de Geijn zit liever in de bagger
Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Coronacrisis coronawinter


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×