Margriet van Kampenhout doet een poging een mondkapje op te zetten. (Foto: Lieuwe van Slooten).

De andere kant van de mondkapjesplicht: 'Ik lijk wel een circusact'

Mondkapjes zijn per 1 december verplicht in publieke ruimtes. Voor mensen met een beperking of chronische ziekte geldt een uitzondering. Zo ook voor Margriet van Kampenhout uit Oegstgeest: voor haar is het fysiek onmogelijk om een mondkapje op of af te zetten. Ondanks de uitzondering, maakt de geldende mondkapjesplicht het er voor haar niet makkelijker op.

Lieuwe van Slooten ging namens mediapartner Omroep West op bezoek bij Margriet van Kampenhout.

“Ik noem het zelf een bouwfoutje”, vertelt Van Kampenhout. Vanaf haar geboorte kan ze haar ellebogen niet buigen en polsen niet strekken. Er is voor haar geen enkele manier om bij haar gezicht te komen. Verslaggever Lieuwe van Slooten ging bij de Oegstgeestse op de koffie en ze liet hem zien hoe een poging tot het opzetten van een mondkapje eruit ziet.

“Nou ik zit hier dus, met het mondkapje op m’n schoot. Om bij mijn gezicht te komen zou ik hem kunnen…gooien. Dan blijft hij op mijn schoot. Ik kan met mijn gezicht naar mijn knieën, daar ben ik lenig genoeg voor. Dan kan ik hem vastbijten, maar dan komt hij nog niet over mijn oren.” Een absolute onmogelijkheid om zelfstandig een mondkapje op te zetten dus.

Van Kampenhout gaat nog wel naar buiten om te wandelen, maar in winkels komt ze al bijna niet meer. Ondanks dat zij vanwege haar beperking dus niet verplicht is om in publieke binnenruimtes een mondmasker te dragen. “Ik ben opeens iemand geworden die door Jan en alleman kan worden ondervraagd. Je moet kunnen aantonen dat je geen mondmasker op hoeft, maar dat kan helemaal niet want een dokter mag geen verklaring uitgeven. Elke keer als ik in een winkel kom of in de trein stap moet ik verantwoorden waarom ik geen mondkapje op heb. Ik lijk wel een circusact. En dat vermijd ik.”

Maatschappij Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×