Coronatest op de Leidse testlocatie (foto: Rob van Dullemen)

Het virus wint weer terrein: 'Houd je aan de maatregelen'

Opeens stijgt het aantal nieuwe coronagevallen weer. Sinds enkele dagen geldt dat niet alleen landelijk, maar ook in de regio. “Het komt nog steeds vooral door besmettingen in de privésfeer”, zegt GGD-woordvoerder Carin Boon. “Mensen houden zich minder aan de maatregelen dan je zou willen”.

Sinds eind oktober leken de coronacijfers landelijk te dalen. Na een piekperiode met geregeld meer dan 10.000 nieuw gevonden besmettingen, zakte dit aantal eind november naar gemiddeld 5.000. Maar daarna stopte de daling en sinds vijf dagen is er zelfs weer een scherpe stijging te zien.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Carin Boon, woordvoerder GGD Hollands Midden over de nieuwste besmettingscijfers.

Hollands Midden
Gisteren werden er alweer 6.814 positieve testuitslagen geteld – ruim 30 procent meer dan het gemiddelde van de voorgaande zeven dagen. In onze GGD-regio, Hollands Midden, is precies hetzelfde te zien. De 346 positieve testuitslagen waren het hoogste aantal sinds ruim twee weken en lagen eveneens 30 procent boven het gemiddelde.

Op weekbasis zijn de besmettingen landelijk met 12 procent gestegen. In ons GGD-gebied begon de stijging een dag later, dus komt de wekelijkse groei met 8 procent iets lager uit. Leiden en Oegstgeest lieten op weekbasis nog een lichte daling zien, maar in de tweede weekhelft steeg ook hier het aantal besmettingen. In Leiderdorp en Voorschoten begon de stijging juist al eerder en lagen de weekcijfers dus duidelijk hoger.

Trendbreuk
De hernieuwde toename van besmettingen maakt de kans op versoepeling van de coronamaatregelen steeds kleiner. Vandaag bespreekt het OMT de ruimte voor meer bezoekers met kerst en het nut van een verlengde schoolsluiting rond de jaarwisseling. Dinsdagavond moet dan duidelijk worden welke conclusies het kabinet hieruit trekt.

De trendbreuk komt niet door groeiende drukte in de teststraten. “Het aantal tests stijgt wel wat”, aldus GGD-woordvoerder Carin Boon, “en dat verwacht je ook in dit seizoen. Maar dan wil je vooral een groter aantal verkoudheden zien.” Dan zou het percentage corona dus moeten dalen, maar het tegendeel is het geval. “Gisteren was opeens 15,7 procent positief”, aldus Boon. “Dat was veel hoger dan de 10 tot 11 procent in voorgaande dagen.”

Coronamoe
En hoe die stijging, landelijk en regionaal,  te verklaren is? “Mensen zijn coronamoe. Dat zie je ook in ons nieuwe gedragsonderzoek. Ze staan wel achter de meeste maatregelen, maar hebben moeite om zich eraan te houden.”

De GGD ziet in elke gemeente wel een aantal clusters van besmettingen. Een groeiend deel daarvan is op scholen te vinden. “Maar dat is ook logisch” aldus Boon, “want de scholen zijn bijna de enige plekken die open zijn. Tegelijk blijkt uit ons contactonderzoek dat de meeste besmettingen nog steeds in de privésfeer plaatsvinden.”

Volgens de GGD zit er dus toch niets anders op dan het advies te volgen dat ook Mark Rutte en Hugo de Jonge morgen zeker weer zullen volgen: “Houd je aan de maatregelen.”

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×