(Archieffoto: Chris de Waard).

Cultuurlessen mogelijk weg bij BplusC

Lessen in beeldende kunst of muziekles verdwijnen mogelijk bij cultuuraanbieder BplusC. Het stadsbestuur wil cultuureducatie voortaan via een aanbesteding regelen. Dat wil zeggen dat andere aanbieders zich daarvoor kunnen melden. BplusC vindt het geen goed idee, maar zegt wel mee te doen met de aanbesteding.

Het gaat bijvoorbeeld om lessen in muziek en beeldende kunst. Het stadsbestuur wil dat het geld daarvoor meer ten goede komt aan activiteiten in de wijken. Er moet een ‘diverser’ en ‘inclusiever’ aanbod komen ‘voor alle inwoners en nieuwkomers in de stad’. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Volgens Willem van Moort, voorzitter van de raad van bestuur van BplusC, zitten de lessen cultuur (zowel binnenschools als buitenschools) op dit moment voor zo’n negentig procent bij BplusC. Dat valt daar nu mogelijk weg. “BplusC was er juist om te verbinden omdat het een het ander versterkt. Nu wordt dat weer versnipperd”, zegt Van Moort.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Willem van Moort, bestuursvoorzitter BplusC.

Kerstreces
Naast een andere manier van geld verstrekken, een aanbesteding in plaats van een subsidie, leest Van Moort een algemene bezuiniging van 175.000 euro op cultuur vanaf 2023. De bestuursvoorzitter is dan ook niet ‘enthousiast’ over de brief van het stadsbestuur. “Bovendien is het geen goed idee om het in deze tijd te doen. Het gaat slecht met kunst en cultuur, en alles wat daar mee te maken heeft.”

De aanbesteding zal in de loop van volgend jaar moeten starten. Het is dan de bedoeling om per 1 juli 2022 te starten met de nieuwe partij. Van Moort hoopt na het kerstreces eerst nog met het stadsbestuur in gesprek te gaan.

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs Aanbesteding Cultuursector


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×