Een coronatest op de Leidse locatie bij de Plesmanlaan. (Foto: Rob van Dullemen)

Weer nieuwe piek in coronabesmettingen

Het aantal nieuw gevonden coronabesmettingen blijft stijgen. Tussen woensdag- en donderdagochtend 10 uur zijn landelijk 8.793 mensen positief getest, ruim 2200 meer dan de voorgaande dag. De hernieuwde stijging die een week geleden begon, zet duidelijk door – ook in Leiden en omgeving.

De piek in nieuwe coronagevallen is opvallend. Landelijk gaat het om het hoogste cijfer sinds 31 oktober. En ook de 503 nieuwe gevallen in onze GGD-regio en de 104 in Leiden en omstreken zijn hoger dan de afgelopen vijf weken.

Omdat de RIVM-cijfers flink kunnen schommelen, is het beter om naar meerdaagse gemiddeldes te kijken. Maar ook dan blijkt er sprake van een flinke stijging. Het landelijke gemiddelde van de laatste zeven dagen ligt op 6860 besmettingen. Een zo hoog cijfer werd voor het laatst op 9 november gezien. Precies hetzelfde geldt voor onze GGD-regio.

Gedeeltelijke lockdown
Het RIVM zegt dat er geen sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals een inhaaleffect door eerdere storingen. Wel lieten zich meer mensen testen, maar dat werd verwacht omdat in december meer mensen verkouden worden. De hoop was dat een kleiner deel van hen het coronavirus zou hebben, maar het percentage positieve tests blijft gelijk. En dat wijst toch op toenemende verspreiding van het virus.

Door de toename van de laatste negen dagen is veel van de winst van de gedeeltelijke lockdown verdampt. Half oktober ging het kabinet over tot sluiting van de horeca, een stop op sportactiviteiten en beperking van groepsgroottes. Twee weken later begon een flinke daling van het aantal positieve tests: van 8.740 op 1 november tot iets meer dan 4.000 in de tweede helft van november. Maar vandaag lag de landelijke telling weer boven de 8.700. Dat voelt als terug bij ‘af’.

Verslappen
Volgens het RIVM en de GGD’s is de aandacht voor de bekende maatregelen aan het verslappen. Te veel mensen gaan toch de deur uit bij klachten. Burgemeesters zinnen op maatregelen om in de kersttijd drukte in de winkelstraten te voorkomen. En als de cijfers verder oplopen, overweegt het kabinet nieuwe beperkende maatregelen.

Gewoon afstand houden en grote gezelschappen vermijden helpen voorlopig het beste. En voorlopig is er één kleine troost: het kabinet heeft beloofd dat het aantal van 3 bezoekers met kerst sowieso niet meer verlaagd zal worden.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×