Coronatest op de testlocatie in Leiden. (Foto: Rob van Dullemen).

Coronacijfers blijven stijgen, maar wel minder hard

Een recordaantal positieve tests, twintig procent meer bezette ziekenhuisbedden dan vorige week en ook een duidelijke toename van sterfgevallen. Dat bleek donderdagmiddag uit de nieuwste coronacijfers van het RIVM. Ook de Leidse regio telt weer meer besmettingen. Toch is er een klein lichtpuntje: de stijging gaat niet zo hard meer als vorige week.

Het zicht op de pandemie wordt deze week wat vertroebeld doordat het RIVM met storingen kampte. Daardoor werd de registratie van besmettingen en sterfgevallen vertraagd. De cijfers van maandag en dinsdag waren te laag en die van gisteren en vandaag te hoog.

Record
Het record van 12844 nieuwe besmettingen dat vandaag genoteerd werd (bijna het dubbele van de 6682 van dinsdag) is dus een papieren werkelijkheid. Het gemiddelde van de laatste vier dagen ligt op ruim 9800 nieuwe gevallen. En dat is net zo veel als de score van vorige week vrijdag die het kabinet tot nieuwe maatregelen dwong. De cijfers blijven dus hoog, maar ze stijgen niet meer als een dolle.

Op weekbasis blijft er nog wel een duidelijk stijgende trend. Het aantal getelde besmettingen in de afgelopen zeven dagen (ruim 9600) ligt veertig procent hoger dan dat van de voorgaande periode. Maar dat komt dus vooral door de scherpe toename van eind vorige week.

De Leidse regio telde in dezelfde periode dertig procent meer besmettingen (van 492 naar 640), met vandaag door de inhaalslag van het RIVM een piek van 142 gevallen.

Meer sterfte
Sinds een week neemt ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer sterk toe, zoals al gevreesd werd. Vorige week donderdag hielden ze landelijk 1648 bedden bezet, vandaag kwam dat aantal alweer op 2003. Dagelijks komen er gemiddeld 200 nieuwe patiënten bij en gaan er maar 140 af. Dus groeit het aantal nu met 60 per dag.

In de regio Hollands Midden valt deze week op dat het aantal sterfgevallen door corona weer toeneemt. De laatste twee weken lag dat aantal rond de 15 per week, maar nu zijn er na vier dagen al 16 sterfgevallen geteld. Daarbij zaten één Leiderdorper en 4 inwoners van Oegstgeest. Voor Oegstgeest is dat het hoogste sterftecijfer in maanden.

Ook landelijk nemen de sterftecijfers nu weer duidelijk toe. De laatste zeven dagen gaat het om gemiddeld 60 gevallen, een kwart meer dan de voorgaande periode. En sinds dinsdag liggen de cijfers zelfs steeds boven de 75.

NB: dit bericht is op vrijdag 18-12 aangevuld met de sterftecijfers van Oegstgeest. Het artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds. 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×