Het was met kerst even rustig in de teststraten. (Foto: Rob van Dullemen).

Corona: deze week veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen

De Leidse regio stevent deze week af op een recordaantal sterfgevallen door het coronavirus. In de grotere GGD-regio is er net als elders in het land ook een sterke stijging van de ziekenhuisopnames en die wordt ook in onze ziekenhuizen gevoeld. De druk op de ziekenhuizen neemt daardoor sterk toe.

Gisteren werd bekend dat steeds meer ziekenhuizen nu zelfs urgente operaties bij kankerpatiënten moeten uitstellen door de sterke toename van het aantal coronapatiënten. Want die gaat sneller dan verwacht. In tien dagen tijd steeg het met ruim een kwart, van 2113 naar 2714. Op de intensive care was er eenzelfde stijging, van 660 naar 806.

Voor onze GGD-regio worden geen aparte cijfers over bezette bedden bekend gemaakt. Maar het aantal nieuwe opnames zegt genoeg. De laatste drie dagen werden hier 28 nieuwe coronapatiënten geteld, bijna evenveel als in de hele voorgaande week. Woensdag was er een niet eerder vertoonde piek van 14 nieuw getelde opnames in één dag.

Sterfte in verpleeghuizen
Bewoners van de Leidse regio maken maar een klein deel uit van de ziekenhuisopnames. Deze week gaat het tot nu toe om twee patiënten, uit Leiden en Voorschoten. Maar dat betekent niet dat er hier weinig coronapatiënten zijn. Dat blijkt uit de toename van sterfgevallen door corona.

De vorige weken waren dat er in de Leidse regio acht en zeven sterfgevallen, nu stond de teller woensdag al op zes. In de meeste gevallen gaat het nu om ouderen in verpleeghuizen, die in hun tehuis overlijden omdat een opname op de intensive care voor hen geen perspectief biedt. In Leiden en Oegstgeest overleden er twee personen aan corona, in Leiderdorp en Voorschoten elk één.

Ook elders is er nu een sterke stijging van sterfgevallen te zien. Onze GGD-regio stevent af op een piek van bijna 50 overlijdens in één week, terwijl dat aantal de afgelopen weken steeds rond de 30 lag. En landelijk worden er nu per dag gemiddeld honderd nieuwe sterfgevallen geteld. Dat is het dubbele van twee weken geleden.

Voor de komende week wordt in de verpleeghuizen nog zeker geen verbetering verwacht. Want het aantal tehuizen met besmettingen stijgt nog steeds. Tien dagen geleden ging het om 660 verpleeghuizen, gisteren waren er al 806 met één of meer besmette bewoners. Waarschijnlijk wordt vandaag de piek van afgelopen voorjaar gepasseerd; tijdens die eerste coronagolf waren er 828 huizen met besmettingen.

Tergend
Het kabinet hoopte met de lockdownmaatregelen van half december een overbelasting van de zorg nog nét te voorkomen. Dat is dus niet gelukt. De volgende vraag is hoe lang die overbelasting nu nog gaat duren. Daarvoor is een flinke daling van het aantal nieuwe besmettingen nodig.

Die daling gaat nog tergend langzaam. Vlak voor het begin van de lockdown waren er 10 tot 11 duizend nieuwe gevallen per dag. In de twee dagen na kerst waren er duidelijk minder, maar gisteren ging het toch weer om 9504 getelde besmettingen. Dat is amper een daling te noemen en nog steeds drie keer zo veel als wat enigszins acceptabel is.

In Leiden en ruime omgeving ligt het aantal besmettingen nu wat lager dan eind oktober. Maar die daling is vooral te zien bij tieners. In de leeftijdscategorie van hun ouders en grootouders blijft het virus nog zeer actief. En daar dreigt dus de komende weken nog veel gezondheidsschade. Om die schade te beperken, moet het aantal besmettingen (gisteren 488 voor de hele GGD-regio) ook hier veel verder omlaag. Anders is er weinig ruimte voor versoepeling van de maatregelen per 19 januari.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat ondersteund wordt door het Leids Mediafonds 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×