(Foto: Rob van Dullemen).

Leiden in 2020: pizza Hawaï, Van der Werfpark en eenzaamheid

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2020. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? Tot slot vandaag Leiden. Daar komt het meest gelezen artikel van het afgelopen jaar vandaan.

In de lijst met meestgelezen artikelen zijn veel zogenoemde 112-berichten terug te vinden: berichten over ongelukken en rampen. In de top vijf van meestgelezen artikelen van het afgelopen jaar is er echter maar eentje in die categorie te vinden; daarover las je gisteren. Het best gelezen 112-bericht uit Leiden vinden we pas later op de lijst. Daarvoor moeten we terug naar april, toen een moeder van twee jonge kinderen dood werd aangetroffen in haar woning.

Pizza Hawaï
Meerdere artikelen werden beter gelezen. Voordat we bij het best gelezen artikel van dit jaar komen, eerst nog een aantal runner-ups die de servers van Sleutelstad flink lieten roken. In april lazen veel mensen dat de meteorenzwerm Lyriden goed ’s nacht goed zichtbaar was, in augustus haalde een Leidse ontdekking het wetenschappelijke toptijdschrift Science en half september werden bezoekerrecords gebroken nadat een groep studenten een feestje vierde in het Van der Werfpark. Dat nieuws haalde bijna alle landelijke media en leidde de volgende dag tot vragen tijdens de coronapersconferentie.

Maar het meest gelezen artikel van het afgelopen jaar komt toch wel uit onverwachte hoek. De mededeling dat de Leidse pizzeria Chef Don Turi de pizza Hawaï van zijn menukaart schrapte, leidde tot reacties vanuit heel het land. ““We moeten mensen laten zien hoe de originele Italiaanse keuken eruit ziet. Ananas hoort daar gewoon niet in thuis”, vertelde de pizzabakker aan Sleutelstad. “Elke keer als wij een stukje ananas op onze pizza leggen, breekt ons hart. Dat voelt haast als een marteling.” Die uitspraak leverde een top-artikel op.

Voorlezende burgemeester
Natuurlijk gaat het niet alleen maar om bezoekerscijfers, er ook andere producties waar de redactie trots op is. Zo publiceerden we het afgelopen jaar podcasts over eenzaamheid, Leids plastic en dakloosheid, besteedden we uitgebreid aandacht aan de nieuwe anderhalvemetersamenleving en volgenden we het coronavirus in de serie virus-estafette. We gingen op reportage bij het Spoorweghavenpad, met een voorlezende burgemeester en tijdens de heropening van de Leidse kroegen. De dossiers over het Roomburgerpark, Lammenschansdriehoek en aanbesteding van het welzijnswerk leveren tot slot een mooi overzicht van een aantal belangrijke ontwikkelingen in de stad.

Uiteraard kun je nog veel meer te weten komen over Leiden en wat daar het afgelopen jaar heeft gespeeld, bijvoorbeeld bij de video’s die we maakten. Het laatste nieuws uit Leiden vind je altijd handig bij elkaar in het nieuwsoverzicht van Leiden. Tot in het nieuwe jaar!

Leiden Sleutelstad in 2020


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×