Coronalichtpuntjes: besmettingen omlaag, vaccinatie versneld

Het tweede jaar in de pandemie is met twee meevallertjes begonnen. Sinds enkele dagen daalt het aantal nieuwe besmettingen en de vaccinatie van zorgpersoneel wordt sneller en breder aangepakt dan een week geleden in de plannen stond.

Positief nieuws was welkom, want eind december regende het onheilstijdingen. Overbelaste ziekenhuizen, oplopende sterfte, besmettingscijfers die niet wilden dalen. En een nieuwe ‘Engelse’ virusvariant, die een stuk besmettelijker lijkt.

Tegen de klok
Die nieuwe variant kan de strijd tegen het virus nog moeilijker maken. Als hij echt besmettelijker is, kan hij binnen enkele maanden heel Europa veroveren. De uitdaging wordt dan om vóór die tijd de besmettingen scherp omlaag te krijgen en daarna heel snel een zo groot mogelijk deel van de bevolking te vaccineren. Kortom: een race tegen de klok.

In die race leek Nederland er zwak voor te staan, maar nu is er toch wat winst geboekt. Op nieuwjaarsdag kwam het gemiddelde van de besmettingen voor het eerst sinds 16 december onder de 9.000 per dag. Nog steeds is het hoger dan vóór de start van de strenge lockdown, maar de daling lijkt wel eindelijk begonnen.

Ook in de Leidse regio daalt het aantal nieuwe besmettingen. Afgelopen week lag het gemiddelde een kwart lager dan de voorgaande twee weken. Alle vijf de gemeentes droegen aan die daling bij. Oegstgeest, dat recent nog een brandhaard was, zag de besmettingen zelfs bijna halveren.

Sneller vaccineren
Het andere lichtpuntje is de vaccinatie. Voor personeel van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging begint die iets sneller dan was aangekondigd. In Veghel gebeurt dat al op 6 januari, dus komende woensdag. Voor onze regio wordt het 15 januari, één werkdag vroeger dan de planning was.

Tegelijk krijgen nog twee andere groepen zorgmedewerkers met voorrang een coronaprik. Ten eerste alle artsen en verplegers in de acute ziekenhuiszorg; de ziekenhuizen gaan dit zelf verzorgen. Ook deze prikoperatie start al vanaf komende woensdag.

De andere groep zijn huisartsen met acute zorgtaken en hun ondersteuners. Zondag werd bekend dat ook voor hen in januari de vaccinatie kan beginnen. De precieze details zullen de komende dagen duidelijk worden. Maar waarschijnlijk gaat het bij de huisartsen om het Moderna-vaccin dat naar verwachting vanavond door de Europese Medicijnen Autoriteit wordt goedgekeurd

De twee extra groepen die snel een prik krijgen tellen samen nog geen 45.000 zielen. Bovenop de 300.000 medewerkers die toch al gevaccineerd zouden worden, is dat een kleine uitbreiding. Maar hij kan wel essentieel blijken om de zorg overeind te houden.

Hoger dan april
Want eind december is de druk op de zorg verder opgelopen. Op oudejaarsdag lagen er 2828 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 175 meer dan bij de piek van begin november. En dit keer lag een groter deel van hen op de intensive care. De laatste drie dagen zijn de aantallen bezette bedden wel iets gedaald, maar nog steeds is het alle hens aan dek. Zelfs kankeroperaties worden nu vaak uitgesteld.

Bij de verpleeghuizen is de piek nu al hoger dan tijdens de eerste golf, in april. Toen ging het om 828 tehuizen met besmettingen, maar deze zondag kwam dat aantal al op 840. En de stijging lijkt nog niet voorbij.

Veel sterfgevallen
Nu veel ouderen besmet raken, blijven de sterfgevallen toenemen. Landelijk werden er afgelopen week 619 coronadoden geregistreerd, twintig procent meer dan vorige week en het hoogste weektotaal sinds het begin van de tweede coronagolf.

De Leidse regio zag een vergelijkbare toename naar negen sterfgevallen, verreweg het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. De meeste sterfgevallen waren opnieuw in Oegstgeest (4), Leiden en Leiderdorp telden er elk twee. Voorschoten had één coronadode te betreuren. Zoeterwoude hield de teller op nul en heeft in de hele pandemie pas één sterfgeval te betreuren.

De grotere GGD-regio Hollands Midden kreeg een recordaantal van 39 sterfgevallen te verwerken. Een opvallend aandeel had Gouda (10). Maar ook de kustdorpen Katwijk en Noordwijk en bollendorp Lisse hadden met elk drie gevallen een relatief groot aandeel in de sterfgevallen. Alleen de veel grotere plaats Alphen aan den Rijn telde er meer (4).

Brandhaard Katwijk
Net als in de grote steden is het virus in de Leidse regio sinds november wat minder actief dan in andere delen van het land. Er werden hier afgelopen week 250 gevallen per honderdduizend inwoners geteld, terwijl het landelijke gemiddelde op 340 lag. Vooral het oosten van het land kent nu belangrijke brandhaarden.

Ook het aantal ziekenhuisopnames uit de Leidse regio bleef klein: het ging om drie coronapatiënten. Toch kregen de ziekenhuizen het druk, want de gehele GGD-regio Hollands Midden kende afgelopen week een recordaantal van vijftig opnames. Vooral veel mensen uit Gouda (11) en Katwijk (7) moesten met corona naar het ziekenhuis. Beide gemeentes kennen zoals gezegd ook veel sterfgevallen.

In Katwijk lijken de komende dagen meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen op komst. Want deze gemeente blijft een belangrijke brandhaard, met een zeer hoog besmettingsniveau. Afgelopen week ging het om 407 nieuwe gevallen, of 618 per honderdduizend inwoners. Dat is 2,5 keer zo veel als in Leiden en ook ver boven het landelijke gemiddelde.

Dit artikel maakt deel uit van het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds. De details over startdata zijn maandagavond aangepast naar aanleiding van het laatste nieuws.

 

 

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×