De Ehbo heeft nog weinig te doen. Alleen wat stressklachten tot nu toe. (Foto: Rob van Dullemen).

Vaccinatie loopt soepel, huisartsen vanaf donderdag geprikt

Het moet sneller, maar soepel verloopt het wel. Dat is de balans na twee weken coronavaccinaties in de Leidse regio. De deelname is zeer hoog, bijwerkingen vallen mee. En ook huisartsen kunnen nu snel hun prik gaan halen.

Bij de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) staat de telefoon dinsdag roodgloeiend. Want maandagavond bleek dat minister de Jonge was gezwicht voor de druk van boze dokters: hun vaccinatie kan tóch al deze maand beginnen. Daar zijn de huisartsen blij mee. En nu willen ze massaal weten wanneer en waar ze hun coronaprik kunnen krijgen.

Huisartsen donderdag
“Het enige dat ik nu weet, is dat we donderdag in alle regio’s willen starten”, zegt LHV-woordvoerder Monique Roedoe op een zeldzaam moment dat ze even bereikbaar is. Veel meer is er nog niet bekend. “Later vandaag, of morgen, hopen we de leden te informeren.” Maar eerst moet er nog heel wat overlegd en afgestemd worden: over de distributie, de locaties en de manier van aanmelden.

“We gaan het per regio op één centrale locatie doen”, zegt Roedoe die ooit begon als woordvoerder van de gemeente Leiden. De LHV mikt nu op de ziekenhuizen, want die konden al vanaf 6 januari oefenen met het prikken van medisch personeel.

Toen ging het om 40.000 medewerkers uit de acute zorg, nu om 15.000 huisartsen en ondersteuners. De eerste prikronde moet volgende week klaar kunnen zijn, het liefst vóór woensdag de 27e, want dan zijn de acute zorgmedewerkers alweer toe aan hun tweede prik.

Ouderen februari
Intussen wachten volgende groepen ongeduldig op hun beurt voor de coronaprik. Het meest urgent zijn de kwetsbare ouderen en gehandicapten. Maandag is ook bij deze groepen de vaccinatie begonnen, maar pas op zeer kleine schaal.

“Een symbolische actie”, mopperen zorgbestuurders. Want deze week gaat het om een proef bij 11 verpleeghuisorganisaties, met 15.000 cliënten. Dat is één tiende van het totale aantal bewoners en maar enkele procenten van alle kwetsbaren inclusief zij die thuis wonen.

In Leiden en omgeving wordt nu nog niemand uit deze groep geprikt. Dat wordt pas in februari verwacht, als er meer vaccin beschikbaar komt. De verpleeghuizen zijn al wel hard bezig met de voorbereiding: bewoners of hun familie informeren en laten kiezen of ze de prik willen, en het eigen personeel trainen voor een soepele uitvoering van de prikcampagne.

Soepel
Dat het soepel kan, is ondanks alle ongeduld en kritiek in de eerste twee weken wel aangetoond. De angst voor te weinig deelnemers is verdwenen, want het zorgpersoneel blijkt massaal voor de coronaprik te kiezen. En volgens de GGD is nu 82 procent van de hele bevolking bereid tot vaccinatie, een drastische stijging vergeleken met de 59 procent die in november gemeten werd.

Ook de angst voor bijwerkingen ebt snel weg. Bij de eerste 80 duizend coronaprikken in ons land is nog niks geks gebeurd. Een enkele allergische reactie, die nog diezelfde dag verholpen was. Op de priklocatie in Leiden had de EHBO weinig te doen. Drie mensen kregen ‘stressklachten’, maar vielen snel weer te kalmeren. Geen flauwvallers of erger, meldt de GGD.

Dit artikel maakt deel uit van het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×