De GGD-testlocatie in Leiden. Het is er ook deze week té rustig. (Foto: Rob van Dullemen)

GGD vertrouwt stilte in teststraten niet

Het aantal nieuw gevonden besmettingen blijft heel licht dalen, maar de GGD is er niet gerust op. De daling gaat langzaam en de werkelijke situatie is misschien nog slechter dan hij lijkt. Want flink wat mensen met een hoestje of loopneus laten zich niet testen. Hoeveel ‘verborgen’ corona daarbij zit, is onzeker. En dat is riskant – zeker nu er nieuwe virusvarianten opduiken die besmettelijker zijn.

Wie gisteren op de Leidse testlocatie bij de Plesmanlaan terecht wilde, kon al binnen een uur terecht. En de uitslag kwam nog diezelfde middag. Want als het om de coronatest gaat, heeft de GGD op dit moment overcapaciteit. Dat geldt landelijk, maar zeker ook bij ons.

Testbereidheid
Sinds half december is het wekelijkse aantal coronatests door de GGD Hollands Midden gehalveerd, van 22.000 naar 11.000 nu. Intussen bleef het percentage positieve uitslagen verontrustend hoog. Het ging van 13,6 naar 11,3 procent. Dat is een veeg teken, want als het virus echt op de terugtocht was, zou dat percentage veel harder moeten dalen.

Landelijk is hetzelfde te zien. De GGD’s en het RIVM weten daarom niet hoe blij ze precies mogen zijn met de recente daling in gevonden besmettingen. “Die daling kán goed nieuws zijn, als er echt minder mensen klachten hebben”, zei de woordvoerder van GGD Hollands Midden woensdag. “Maar hij kan ook komen door afnemende testbereidheid. En dan is het juist slecht nieuws.”

Britse variant
Gerust is de GGD er niet op. Juist vandaag liet André Rouvoet, de landelijk voorzitter van de GGD’s zich voor NPO Radio1 in dezelfde woorden uit over de lage testaantallen. Hij zou liever meer drukte in de teststraten zien, want dan was de verspreiding van het virus beter in beeld te houden.

Aan de wachttijden hoeft het niet te liggen. Die zijn er niet meer en die zullen er ook niet snel komen. Want ondanks de relatieve rust die er nu in de teststraten heerst, gaan de GGD’s de testcapaciteit landelijk met de helft uitbreiden – om klaar te zijn voor een nieuwe toename van besmettingen en testaanvragen, door de besmettelijke Britse virusvariant.

Tegenvallende daling
Intussen schiet het deze week niet op met de daling van het aantal gevonden coronabesmettingen. Landelijk schommelt dit nu rond de 5.000 per dag, maar met 5.857 gevallen lag het daar vandaag duidelijk boven. Vergeleken met vorige week liggen de cijfers maar 12 procent lager; een week eerder ging het twee keer zo hard omlaag. Het streefcijfer van 2.000 gevallen blijft zo nog lang buiten bereik.

Ook in de regio gaat het maar langzaam naar beneden. In Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude zijn de laatste dagen zelfs iets méér besmettingen geteld dan vorige week om deze tijd. Dat kan deels een ‘inhaaleffect’ zijn na het lage aantal van vorige week, maar ook hier zijn er dus weinig tekenen van een voortgaande stevige daling in nieuwe coronagevallen.

Hetzelfde geldt landelijk ook voor de ziekenhuisopnames. Tussen 5 en 15 januari daalde het aantal door corona bezette bedden snel van 2.890 naar 2.474, maar de laatste dagen zet die daling amper door. Niet voor niets waarschuwen de ziekenhuizen dat ze niet klaar zijn voor de derde golf van besmettingen, die door de Britse virusvariant op gang kan komen.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het “Leids Mediafonds” 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×