(Foto: Paul 't Lam).

Voorschotense raad wil af van eindeloze discussies

“Als we zo doorgaan, dan haken de kijkers en luisteraars die we nog hebben af.” Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot reageerde in de Voorschotense gemeenteraad geïrriteerd op de almaar voortdurende de discussie over extra geld voor de nieuwe Valkewegbruggen. Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen vroeg de raad aan het gemeentebestuur om voortaan scherper te zijn op vertragingen van infrastructurele projecten.

Het leek een klein beslispunt op de agenda, de 190.000 euro extra die nodig is voor de vervanging van de Valkwegbruggen. Want dat de bruggen vervangen moesten worden, was namelijk al in 2018 besloten. Toch begon de discussie een paar weken geleden weer van voor af aan toen er meer geld nodig bleek omdat de werkzaamheden omvangijker zijn dan gedacht. Het zorgde voor veel ergernis in de Voorschotense politiek.

Besluiteloosheid
Zo wilden meerdere oppositiepartijen weten of de nieuwe bruggen niet goedkoper konden. Was het bijvoorbeeld wel echt nodig om ze geschikt te maken voor verkeer van maximaal zestig ton? Een enkel raadslid vond het ‘een brug te ver’. De wethouder moest daarom met een nieuwe vergelijking komen tussen de verschillende bruggen. Ondanks dat dat besluit al een paar jaar geleden was genomen.

De houding van de oppositiepartijen zorgde voor veel irritatie bij de coalitiepartijen. Zij hekelden de ‘doorlopende besluiteloosheid’ over de Valkewegbruggen. Ook de manier waarop er met elkaar werd gesproken zorgde voor wrevel. ‘Er wordt met cijfers gegoocheld’, zei GroenLinks. Het aangesproken raadslid Marleen Persoon van Voorschoten Lokaal Sterk bleef er bij dat de bruggen ook voor een lichter gewicht kunnen functioneren en noemde de kritiek ‘een beetje Trump’.

Volmondig
Tijdens de raadsvergadering van 28 januari laaide de discussie nog een keer op voordat de raad in meerderheid instemde met het extra geld voor de vervanging van de bruggen. Aansluitend op dat besluit werd de motie ‘Bremmer’ (naar CDA-raadslid en initiatiefnemer van de oproep Cees Bremmer) aangenomen die dergelijke kwesties in de toekomst moet voorkomen. Het gemeentebestuur is gevraagd om voor de behandeling van de kadernota inzicht te geven in de technische staat van alle bruggen en andere zogeheten kunstwerken. Over dat laatste besluit was de raad het wel volmondig eens.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×