"Jongeren snakken naar contact, met elkaar en met hun familie, en dat kan ook online". (Foto: Gerry van Bakel).

Jongerencoach over aanpak eenzaamheid: 'Ga serieus in gesprek met jongeren'

“Ik snap de frustratie van jongeren, die voelen zich net een vogeltje in een kooitje.” Jongerencoach Angela Reijnhoudt startte vorig jaar tijdens de eerste lockdown een online community voor jongeren. “In die Whatsappgroep stonden meteen de eerste dag al driehonderd berichten. Jongeren snakten naar contact en nog steeds.”

Die boodschap geeft Reijnhoudt graag mee aan de beleidsmakers op het stadhuis in de aanloop naar de opstart van lokale coalitie Samen tegen Eenzaamheid op donderdag 4 februari. “Het is belangrijk het gesprek serieus aan te gaan en respectvol naar elkaar te zijn. Ik zag op LinkedIn berichten voorbij komen hoe de politieagenten in Leiden vorige week het gesprek aangingen met jongeren. Dan denk ik: top politie, zo hoort het.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met jongerencoach Angela Reijnhoudt over de aanpak van eenzaamheid onder jongeren in tijden van corona.

In haar werk met jongeren hoort Reijnhoudt de schrijnende verhalen. “Jongeren worden nu opgevoed met angst. Ik ben blij dat het voorjaar er aan komt, dat het wat lichter wordt en de zon weer gaat schijnen en de vogeltjes fluiten. Dan kunnen nog meer mensen naar buiten. Ik zag laatst op het strand veel gezinnen, ook met pubers. En dat is goed. Jongeren missen contact met elkaar, en met hun familie.”

Stroef begin
En dat contact kan volgens Reijnhoudt deels ook heel goed online. Daarom is ze in navolging van haar Whatsapp-groep voor jongeren, nu een Facebookgroep gestart voor jongeren en hun ouders. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er nu groepen samenkomen en dat wil ik zeker niet aanmoedigen. Dus ik bedacht: ik moet die ouders mee laten doen. Die vinden het vast ook wel gezellig. Dus zij zijn allemaal lid van de Facebookgroep en gaan dan hun kinderen via beeldbellen met elkaar laten praten.”

Dat liep in het begin een beetje stroef. “Ik denk dat ouders even aan mij moesten wennen. Ik plaats elke dag een vraag en zo probeer ik gesprekken op gang te helpen. Inmiddels zijn er al heel wat leuke contacten ontstaan. En dan krijg ik ook weer positieve reacties van ouders die me vertellen dat ze zien dat hun dochter weer vrienden krijgt. Met anderen kan praten over haar gevoelens. Dan maakt mijn hart wel een sprongetje.”

Oordelen
Als jongerencoach onderkent Reijnhoudt de gevaren van sociale media, maar ze wil ook graag delen hoe je het op een goede manier kunt gebruiken. “Iedereen zit op Facebook, het is wereldwijd en dus een heel goed middel om contacten te leggen en te onderhouden. Als je het maar op een positieve manier gebruikt.”

Verder ziet Reijnhoudt ook nog wel een ander stuk gereedschap voor de gemeente in de strijd tegen eenzaamheid. “Ik heb zelf stage gelopen bij de Kindertelefoon en later ook als vrijwilliger gewerkt en dan leer je echt luisteren zonder te oordelen. Als iedere burger nu zo’n cursus zou gaan doen. Dan krijgen we een hele mooie wereld. Naar elkaar luisteren is de basis.”

Donderdag 4 februari trapt de gemeente Leiden de uitvoering van hun plan van aanpak eenzaamheid af met een webinar voor de lokale coalitie Samen tegen Eenzaamheid waarin verschillende organisaties uit Leiden met elkaar in gesprek gaan over wat er in Leiden moet gaan gebeuren om eenzaamheid te verlichten.

In 2020 maakten Andy Clark en Gerry van Bakel voor Sleutelstad een podcastserie over eenzaamheid in tijden van corona en daarbuiten: Verbroken verbinding. In zes afleveringen komen verhalen van mensen met diverse achtergronden en omstandigheden aan bod over hun eigen ervaring met eenzaamheid. In aflevering 2: Koude tegels is Angela Reijnhoudt ook te horen. De hele serie is terug te vinden op de website van Sleutelstad.

Advertentie

Leiden Maatschappij Eenzaamheid


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×