Ook kinderen onder de 12 vallen nu onder het testbeleid (Foto: Rob van Dullemen).

GGD biedt leraren sneltest, en gaat ook kinderen testen

Vanaf maandag 8 februari kunnen leraren met verkoudheid, keelpijn of benauwdheid bij de GGD een coronasneltest krijgen. Ze krijgen dan binnen een uur en uitslag. Daarnaast moeten kinderen met klachten zich voortaan ook laten testen – of thuisblijven.

Als de basisscholen maandag weer opengaan, moet het aangescherpte testbeleid ervoor zorgen dat het coronavirus toch niet te veel ruimte krijgt. Door de snelle opkomst van de Britse virusvariant zouden de besmettingen anders te snel weer oplopen.

Leraren
De afgelopen tijd kregen leraren bij de GGD al voorrang als ze zich wilden laten testen, maar de uitslag kon toch nog wel eens 48 uur op zich laten wachten. Tot die uitslag zat een docent dan thuis. Zolang er vooral online onderwijs werd gegeven, was dat geen al te groot probleem, maar nu de basisscholen weer open gaan verandert dat.

Daarom kunnen leraren met klachten vanaf nu bij de GGD een sneltest krijgen. Het gaat om de zogenaamde antigeentest. Deze test kan al sinds enkele maanden gedaan worden bij commerciële testaanbieders en kost daar tussen 70 en 100 euro. De GGD gaat het hem nu gratis aanbieden. In onze regio geldt dat alleen voor leraren.

Klein risico
Over de betrouwbaarheid van de gebruikte antigeentest is in het najaar veel discussie geweest. Dat kwam mede door de omstreden aanpak van sommige commerciële testlocaties. Maar na goed begeleide experimenten in enkele regio’s durven de GGD’s deze test nu toch ruimer in te zetten.

De antigeentest blijft iets minder gevoelig dan de bekende PCR-test, dus bij een negatieve uitslag krijg je wel het dringende advies om je aan alle coronaregels te blijven houden. Op deze manier weegt het voordeel van snel weer inzetbare docenten op tegen het kleine risico dat iemand later toch besmet blijkt te zijn.

Kinderen
Vanaf maandag 8 februari gelden er ook strengere regels voor leerlingen van 4 tot 12 jaar. Voor hen geldt voortaan hetzelfde als voor andere leeftijdsgroepen. Dus: bij een snotneus of andere verkoudheidsklachten moeten ze thuisblijven en zich laten testen. En laten ouders hun kind niet testen, dan moet het net zo lang thuisblijven tot het 24 uur klachtenvrij is.

Kinderen die af en toe hoesten, of die astma, hooikoorts of chronische luchtwegklachten hebben, hoeven niet getest te worden als ze geen andere verkoudheidsklachten hebben

Snottebellen
Voor jongere kinderen, tot 4 jaar, zijn de regels minder streng. Met milde verkoudheid mogen ze naar de kinderopvang. Maar als ze veel hoesten, koorts hebben of benauwd zijn, horen ze thuis te blijven. Deze jonge kinderen kunnen dan ook getest worden.

De Algemene Vereniging van Schoolleiders reageerde zaterdag enthousiast op de nieuwe regels voor basisschoolleerlingen. Want bij hun docenten bestond veel onzekerheid over het les moeten geven aan kinderen met snottebellen.

Quarantaine
Er gelden intussen ook duidelijke regels voor het geval er in een schoolklas leerlingen toch een besmettingsgeval is. Alle ‘nauwe contacten’ van die leerling of leraar moeten dan thuis in quarantaine. Na vijf dagen kunnen ze zich laten testen en bij een negatieve uitslag mogen ze terug naar school. En wie zich niet laat testen, moet tien dagen in quarantaine blijven.

De volledige lijst nieuwe coronaregels voor schooljeugd is te vinden op de website van de overheid. Daar staan ook de regels voor middelbare scholieren.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×