Een ambulance met mobiele IC-unit wordt klaargemaakt voor vervoer van een patiënt. (Foto: Rob van Dullemen)

Daling besmettingen lijkt voorbij, ook in Leidse regio

Het laagste aantal besmettingen sinds begin oktober en toch bezorgde blikken bij het OMT en het kabinet. Dat was afgelopen week de stand van de pandemie. De daling van het aantal besmettingen zwakte af en de vrees voor een ‘derde golf’ groeit. Daarom twijfelt het kabinet of de avondklok wel geschrapt kan worden.

Ondanks de strenge lockdown die sinds half december geldt, blijkt het coronavirus maar heel moeilijk terug te dringen. In november lukte het om het aantal positieve tests binnen acht dagen te halveren. Maar na de decemberpiek duurde die halvering tot 5500 gevallen per dag bijna drie keer zo lang.

Steeds trager
Sinds half januari gaat de daling steeds trager en de volgende halvering gaat er niet komen. De 3.280 nieuwe besmettingen van maandag 1 februari waren voorlopig het dieptepunt. Want vanaf woensdag werden er dagelijks 4.000 of meer gevallen geteld. Ook zondag werd dat aantal praktisch gehaald, want pas vandaag levert de sneeuwstorm een vrijwel leeg scorebord op.

Het weektotaal aan nieuwe besmettingen komt nog wel acht procent lager uit dan vorige week, maar de dalende trend lijkt voorbij. Met dank aan de Britse virusvariant, die volgens het RIVM nu twee derde van alle positieve tests veroorzaakt. Hij is besmettelijker en bij versoepeling zal hij snel zijn kans grijpen.

Oase
In de Leidse regio hield het virus zich de laatste maanden relatief rustig. Na half januari was er vooral in Zoeterwoude even een opleving, maar in de eerste dagen van februari leek onze regio weer een oase van virusrust. Gemiddeld waren er maar 21 nieuwe besmettingen per dag – vijf keer zo weinig als in december.

Maar sinds donderdag lopen ook in Leiden en omgeving de cijfers weer op, tot boven de dertig per dag. Het weektotaal van 191 positieve gevallen is nog wel het laagste in vier maanden, maar de kans op verdere daling lijkt zeer klein.

De GGD-regio Hollands Midden, waar de Leidse regio onder valt, zag het totale aantal nieuwe besmettingen deze week al niet meer dalen. In Katwijk en Waddinxveen was het virus drie keer zo actief als bij ons. En Gouda telde zelfs een recordaantal van dertien ziekenhuisopnames, plus vier sterfgevallen door corona.

Bedden
De druk op de ziekenhuizen is afgelopen week wel eindelijk iets afgenomen. Zaterdag zakte het aantal door corona bezette bedden net onder de tweeduizend. Maar erg veel reden voor blijdschap was dat niet.

Het aantal van 1983 bezette bedden ligt slechts één derde onder de januaripiek en is gelijk aan de situatie van half december – toen het kabinet een strenge lockdown invoerde. Erg veel ademruimte hebben de ziekenhuizen dus nog niet gekregen, voorafgaand aan de verwachte derde golf.

In de Leidse regio bleef het aantal ziekenhuisopnames net als de afgelopen weken beperkt. Leiden en Voorschoten zagen elk één coronapatiënt opgenomen worden. Wel vielen er iets meer sterfgevallen door corona te betreuren. Het ging om vier inwoners van Leiden.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×