De natuurijsbaan in Voorschoten. (Foto: Frank Steenkamp).

Twee natuurijsbanen verwachten woensdag open te gaan

Zoals het er nu naar uitziet, kan er vanaf komende woensdag geschaatst worden op twee lokale natuurijsbanen. Schaats Trainings Groep Voorschoten (STGV) en IJssport Leiderdorp hebben in overleg met hun gemeenten de nodige coronamaatregelen opgesteld en verwachten dat het ijs dan schaatsklaar is.

STGV stuurde hun coronaprotocol al in oktober naar de gemeente, waardoor de vereniging in november al groen licht kreeg om de ijsbaan te mogen openen als de mogelijkheid zich aandiende. “We zijn vroeg begonnen met de voorbereidingen en die moeite loont nu”, zegt ijsmeester Adri Hendriks. “Het is een enorme logistieke organisatie, maar dit is een zeer welkome afleiding in coronatijden.”

Wel houdt STGV een ‘alleen leden’-beleid aan om grote drukte op de Landijsbaan aan de Antonie van Leeuwenhoekkade te voorkomen. De ijsverenigingen in Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude kunnen of willen de gezondheidsverantwoordelijkheid nu niet nemen en houden de deuren daarom gesloten. Dat zou extra drukte kunnen veroorzaken voor ijsverenigingen in de buurt die wel open gaan.


Gerry van Bakel in gesprek met de twee ijsmeesters uit Leiderdorp en Voorschoten in Nieuws071

Extra druk
“Omdat andere banen gesloten blijven, komen heel veel mensen uit die buurten dan naar ons toe”, legt Hendriks uit. “Die drukte is ons echt te veel, er zijn inmiddels alweer meer dan zeventig nieuwe aanmeldingen binnengekomen! We willen hooguit vijfhonderd leden – Voorschotenaren – toelaten die zich dan vooraf moeten registreren voor een tijdblok van twee uur.”

Naar verwachting kan er in Voorschoten woensdag afgetrapt worden. “Er ligt nu drie centimeter ijs en we hebben acht centimeter nodig. Voor vandaag en morgen is er vorst voorspeld, dus we lopen op schema”, aldus Hendriks.

Tekst loopt door onder de foto

De pomp voor meer water om een beter ijsoppervlak te krijgen, ligt klaar. (Foto: Frank Steenkamp).

Leiderdorp
De andere vereniging die naar verwachting haar deuren opent, is IJssport Leiderdorp. Het ijs op de natuurijsbaan aan de Boomgaardlaan ligt er ongeveer hetzelfde bij als in Voorschoten. “De baan is grotendeels dichtgevroren met drie à vier centimeter sneeuwijs, alleen hebben we hier en daar nog een paar kleine windwakjes”, vertelt John de Lange van de technische commissie. “We houden de situatie in de gaten, woensdag is de baan waarschijnlijk begaanbaar voor honderd tot honderdvijftig man, afhankelijk van de ijsvloer.”

Ook IJssport Leiderdorp beperkt zich vanwege de coronamaatregelen tot het toelaten van alleen leden. “Dat hebben we in goed overleg met de gemeente afgesproken. Leden moeten zich van tevoren inschrijven voor een tijdblok van twee uur”, aldus De Lange. “We zijn hard bezig met ijs scheppen en de looppaden creëren. Dit winterse weer hadden we niet verwacht, wat een mooie bonus!”  

Leiderdorp Maatschappij Sport Voorschoten Witte winter 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×