De GGD trekt kritiek in. Sneltest van Breathomix is wél betrouwbaar

Corona-ademtest blijkt toch betrouwbaar

De ademtest van het Leidse bedrijf Breathomix blijkt toch “zeer betrouwbaar” bij het testen op coronabesmettingen. Dat hebben de GGD en het ministerie van VWS gemeld. Wel is extra training van personeel in de teststraten nodig om fouten te voorkomen. De supersnelle coronatest wordt eerst weer in Amsterdam ingezet en daarna stapsgewijs landelijk.

Eind vorige week stopte de GGD Amsterdam, die de innovatieve ‘spironose’-test als eerste mocht inzetten, abrupt met het gebruik ervan. Bij controles bleek dat meerdere mensen bij deze ademtest een foute uitslag hadden gekregen. Dat riep twijfels op over de betrouwbaarheid van de test.

Maar donderdag trok de GGD de kritiek op de ademtest in. De verkeerde uitslagen waren het gevolg van menselijke fouten en onjuiste verwerking in het computersysteem. De ademtest zelf is volgens de GGD nog steeds “zeer betrouwbaar”. Ook het ministerie van Volksgezondheid heeft dat intussen bevestigd.

Bevrijding?
De ademtest herkent de unieke sporen van een coronabesmetting in de adem van de geteste persoon. Er zijn geen hinderlijke wattenstaafjes nodig en je krijgt al binnen een minuut een uitslag. Dit riep – bij media en politici maar ook bij de GGD zelf – al fantasieën op over grootschalige inzet bij sportstadions en andere evenementen.

Toch zijn deze ideeën te optimistisch. Want daarvoor kent het gebruik van de ademtest te veel haken en ogen. De test kan mensen zónder corona foutloos aanwijzen en herkent ook de meeste ‘positieve’ gevallen. Maar in een kwart van de gevallen is de uitslag ‘onbeslist’. Die mensen moeten alsnog een andere test krijgen. Daarvoor gebruikt de GGD de door TNO ontwikkelde LAMP-test, die wél met een wattenstaafje werkt.

Verder heeft het personeel dat de test gebruikt, extra training nodig. En de test zelf gebruikt een koppeling met een datacentrum in Middenmeer en werkt daarom alleen bij een zeer goede internetverbinding. Bovendien kost de productie van de blaasapparaten tijd. Het ministerie van VWS heeft er maanden geleden 380 besteld en die worden nu geleverd.

Amsterdam – Leiden
De ademtest wordt voor meer ziektes gebruikt en is gebaseerd op het werk van een onderzoeksteam bij het Amsterdamse AMC. Voor de technische en commerciële ontwikkeling is het bedrijf Breathomix opgericht, dat zich enkele jaren geleden heeft gevestigd op het Leiden Bioscience Park. Ook onderzoekers van het LUMC hebben sindsdien aan de perfectionering van de test bijgedragen.

Het bedrijf zelf kan op dit moment geen nadere toelichting geven. Het lijkt enigszins overvallen door de golf van publiciteit over de ademtest en de verwachting dat de test voor een revolutionaire bevrijding van het maatschappelijk leven zou kunnen zorgen. Op de website van het bedrijf wordt uitgelegd dat het de handen vol heeft aan de levering voor het ministerie van VWS. Wie contact zoekt wordt om geduld gevraagd.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds 

Advertentie

Leiden Maatschappij Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×