De Leidse regio is al enkele weken rustiger dan elders. (Grafiek uit coronadashboard GGD HM).

Meevallers in coronacijfers, ook in Leidse regio

Komt die derde golf eigenlijk wel? Dat is de vraag die zich opdringt door de nieuwste coronacijfers. Want het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt niet meer. De sterftecijfers dalen zelfs duidelijk.

Dinsdag klonken er nog bezorgde geluiden bij de weekrapportage van het RIVM. Net als een week eerder was het aantal gevonden besmettingen in het land weer gestegen. Maar deze week lijkt de opmars van het virus even gestopt. En dat ondanks de komst van de extra besmettelijke Britse en Zuid-Afrikaanse variant.

Het zou zomaar kunnen dat de avondklok begint te werken. Maar de gunstige trend is nog wel pril. En de heropening van scholen, plus de verruimingen voor winkels en sport zijn nog te kort geleden; de gevolgen daarvan zullen pas vanaf half maart duidelijk zijn – precies in de verkiezingsweek. Dat maakt de keus over verder versoepelen voor het kabinet de komende dagen extra lastig.

Opleving gestopt
Door de strenge lockdown, later aangevuld met een avondklok, was het aantal nieuwe besmettingen na Kerstmis in twee maanden heel langzaam gedaald. Maar vanaf half februari stegen de cijfers weer, ondanks alle maatregelen. Dat werd geweten aan de extra besmettelijke Britse variant van het virus. Maar deze week blijkt die opleving toch gestopt, in elk geval tijdelijk.

Landelijk schommelt het zevendaagse gemiddelde van besmettingen al een week lang rond de 4.500. Het totaal na vier dagen is zelfs twee procent lager dan vorige week. Een te klein verschil om al van een echte omslag te spreken, maar wel hoopgevend.

Rustige regio
In de Leidse regio is het al weken vrij rustig, met bijna de helft minder besmettingen per inwoner als elders in het land. Deze week is er weer een lichte daling. Dat geldt ook voor Leiden, dat na een opleving vorige week nu ruim tien procent minder gevallen telt. Bij de kleinere gemeentes loopt de trend meer uiteen.

Leiderdorp valt het meeste op, met in vier dagen slechts drie besmettingen; twee weken terug waren dat er nog vijf per dag. Ook in Voorschoten wordt het virus weinig meer aangetroffen: deze week acht keer in vier dagen tijd. De besmettingsgraad in deze twee gemeentes is lager dan een derde van het landelijke gemiddelde. Leiden en Oegstgeest zitten op twee derde.

Alleen in het kleine Zoeterwoude ligt het besmettingsniveau hoger. Sinds maandag zijn er weer acht nieuwe gevallen geteld, net zo veel als in het drie keer zo grote Voorschoten.

Minder sterfte
Omdat er geen hek rond de regio staat, zal de relatieve rust niet beloond worden met aparte versoepelingen voor Leiden en omstreken. Want in de veiligheidsregio Hollands Midden waar Leiden onder valt, is de situatie niet beter dan elders. Zo is Teylingen momenteel een brandhaard. Hier waren, net als in Alphen en Katwijk ook meerdere sterfgevallen door corona.

Gelukkig is er wel een duidelijke daling in sterfgevallen. In de Leidse regio gaat het sinds half februari om maar één geregistreerde coronadode per week; in eerdere weken waren dat er vaak vijf of meer. Landelijk daalden de sterftecijfers door corona van 750 naar minder dan 300. Volgens het CBS is de totale sterfte voor het eerst in maanden zelfs iets lager dan een gemiddeld jaar, omdat er minder mensen sterven door andere doodsoorzaken.

Verpleeghuizen
De daling in sterfte is volgens het CBS en het RIVM een direct gevolg van de vaccinatie in verpleeghuizen en bij 80-plussers. Want juist die groepen zijn de laatste weken gevaccineerd en juist daar zijn er nu veel minder sterfgevallen.

Dat is ook heel duidelijk in de verpleeghuizen van onze GGD-regio te zien. Half januari ging het hier wekelijks nog om 25 geregistreerde coronadoden, vorige week waren dat er nog maar 9. En deze week is er tot nu toe maar één sterfgeval in een verpleeghuis gemeld. Daar kan nog een nagekomen melding bijkomen, maar de daling is spectaculair.

Nu de verpleeghuizen corona veel beter onder controle hebben, heeft het kabinet het advies gekregen om de bezoekregeling in de tehuizen snel te versoepelen. Dat advies van het OMT staat in scherp contrast met de noodscenario’s waar de verpleeghuizen de hele maand februari nog aan hebben gewerkt, onder de titel ‘code zwart’. Want áls de derde golf snel zou oplopen, vreesde men nog steeds voor een noodsituatie.

Stilte voor de storm
Toch staan de seinen nog niet overal op veilig. Nu zowel de basisscholen als middelbare scholen en mbo weer (deels) geopend zijn, wordt een flinke toename van besmettingen bij kinderen en jongeren gemeld.

In september is al gebleken dat een besmettingsgolf bij jongeren binnen enkele weken ook ouders en grootouders bereikt. En van die generaties is het overgrote deel nog niet gevaccineerd. De lichte daling in besmettingen van afgelopen week zou dus toch nog een stilte voor de storm kunnen blijken.

Een ongunstig teken in dit verband is dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen niet daalt. Gisteren waren dat er 1923, waarvan 539 op de intensive care. Die aantallen zijn net zo hoog als vier weken geleden. De sterke daling in sterfgevallen bespaart verpleeghuizen en familie dus veel drama. Maar in de ziekenhuizen gaat het gevecht om mensenlevens te redden onverminderd door. Op een hevige derde golf zit men daar niet te wachten.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×