Mark Siera staat in de deuropening van het afhaalpunt van Velvet: 'Ik ben hier niet in gestapt om een webshop te runnen'. (Foto: Gerry van Bakel).

Mark Siera sloopte drie plafonds uit Velvet: 'We vonden vijf tandenborstels en balken uit 1574'

Velvet is veel meer dan een platenwinkel. Het is een ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers. Een poppodium voor rondtrekkende artiesten. En gelukkig ook een webshop. Want de digitale handel sleept Velvet door de coronawinter heen. “Maar we moeten nu snel weer open”, zegt mede-eigenaar Mark Siera.

In de tweede lockdown is muziekwinkel Velvet aan de Nieuwe Rijn uiteindelijk behoorlijk op de schop gegaan. Terwijl Mark Siera eigenlijk alleen wat verkleuring van een lekkage wilde wegpoetsen. Zullen we die muur dan ook maar een likje verf geven? Van het een kwam het ander. “We wilden al heel lang het systeemplafond eruit hebben, maar dan moet je zaak een paar weken dicht, dus dat kwam er nooit van”, vertelt Siera achterin de zaak waar nu tijdelijk alle bakken met cd’s staan. “Ik blijf hier aan het stoffen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Velvet-eigenaar Mark Siera over hoe een platenwinkel de coronawinter overleefd.

Tandenborstels
Want het bleef niet bij een muurtje verven en ook niet even een plafond vervangen. Achter het systeemplafond kwam een ander plafond tevoorschijn dat ook niet meer al te best was en daarachter zat nog een plafond. “We hebben bakken vol afval eruit gesloopt, twintig kuub in totaal. Plus vijf tandenborstels en een dubbeltje. Maar de echte schat waren eeuwenoude balken. Monumentenzorg denkt dat ze van voor 1650 zijn. “Dus ik zeg dat ze uit 1574 stammen.”

De balken mogen zichtbaar blijven, voor de rest is het plafond weer strak bekleed met gipsplaat en een ragfijn laagje stucwerk. “De zaak is niet groter geworden in oppervlakte, maar heeft wel meer inhoud gekregen.” En als het dan klaar is, mag wat Siera betreft de deur wel weer echt open. “Onze webshop draait goed, mensen kunnen hier aan de zijkant cd’s en platen komen afhalen, maar we hebben liever dat die mensen binnen kunnen komen kijken. Snuffelen in de bakken en met een kop koffie in de hand over muziek praten. We zijn gewoon onderdeel van de cultuurscene.”

Behang
Dat een fysieke platenwinkel niet meer nodig zou zijn in het era van de streamingsdiensten, weerspreekt Siera met klem. “Platen en cd’s zijn niet ouderwets, ik denk eerder  dat streamingdiensten uit raken. Ik zie steeds meer mensen terugkeren naar zelf platen kopen. Muziek die je met zorg hebt uitgezocht. Een spatiebalk indrukken kan iedereen. Ik heb niks tegen Spotify en zo, maar je hoort altijd hetzelfde. Het wordt een soort behang.”

Naast dat je in Velvet muziek tegenkomt die je nog niet kent, kun je aan andere klanten vragen stellen over wat zij leuk vinden en er treden ook vaak artiesten op. Muzikanten die een nieuwe plaat willen promoten of die toevallig die avond in de buurt optreden. “Ons poppodium is er ook op vooruit gegaan met deze laatste verbouwing.” Siera en zijn  medewerkers kunnen dus bijna niet wachten totdat het allemaal weer mag.

Tip
Is deze crisis de lakmoesproef voor de echte ondernemer? Siera moet er even over nadenken. “Wij hebben altijd geïnvesteerd tijdens crises. Maar dat moet je wel kunnen. Als ik kijk naar de horeca, die zijn al zes maanden dicht. Dan zou mijn creativiteit ook wel eens op zijn.” Misschien een goede tip voor andere ondernemers om te overwinteren in tijden van corona? “Kijk eens wat er onder je plafond zit.”

Cultuur Economie Leiden Maatschappij coronawinter Week van de Ondernemer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×