Sneltesten in Het Gebouw, Leiden Noord. (Foto's Rob Dullemen).

Sneltest voor Leidse leraren van start

Sinds maandag heeft Leiden twee sneltestlocaties voor leraren, op twee basisscholen. Medewerkers van een aantal geselecteerde scholen én van kinderdagverblijven kunnen er al vroeg terecht met corona-achtige klachten. Na een negatieve uitslag kunnen ze direct door naar school.

Dinsdagochtend 7 uur. Het is net licht en over ruim anderhalf uur gaan de basisscholen pas open. Maar bij ‘Het Gebouw’ in Leiden Noord is al wat beweging te zien. Een half uurtje geleden zijn de GGD-medewerkers er binnen gegaan die hier sinds gisteren een snelteststraat bemannen.

Hoestje
En dan komen de leraren en kinderleidsters met een hoestje of verkoudheid. Het zijn er een handvol, maar dat was ook de verwachting. Een half uur later staan ze allemaal weer buiten – en de meesten blijken geen corona te hebben. Ook dat was verwacht, maar er is zekerheid nodig. Daarom wordt er getest

Die zekerheid kostte tot nu toe, met de bekende PCR-test, één of twee dagen, waarin klassen vaak noodgedwongen thuis moesten blijven. Door de sneltest wordt dat vermeden. En dat is winst, vinden alle betrokkenen. Want natuurlijk wil je virusuitbraken op scholen voorkomen, maar al die lesuitval was óók een probleem.

Antigeentest
De Singelschool in Het Gebouw is één van de twee sneltestlocaties voor leraren die deze week in Leiden is geopend. De andere is de basisschool Cornelis Joppensz. Ook in Waddinxveen en Gouda is er een sneltestlocatie. Leraren van een aantal basis- en middelbare scholen kunnen hier terecht. Hetzelfde geldt voor medewerkers van kinderdagverblijven.

Niet alle scholen en kinderdagverblijven in Leiden kunnen nu moment al bij deze testlocaties terecht. Volgens een woordvoerder wordt er begonnen met een selectie van instellingen. Als alles goed loopt, wordt die langzaam uitgebreid. De GGD meldt scholen en kinderdagverblijven als hun personeel mee kan doen. Een voorbeeld is het Bonaventura College, dat dit weekend zelf al bekendmaakte dat leraren de sneltest konden krijgen.

De gebruikte antigeentest werkt net als de PCR-test met een wattenstaafje. In dit geval hoeft het alleen maar in je neus. Daarna is er binnen een kwartier een uitslag. In het najaar waren er nog veel twijfels over de betrouwbaarheid van deze tests, maar langzaamaan worden ze nu juist de hoeksteen van het testbeleid.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds. Op dinsdagavond zijn op basis van nieuwe informatie aanpassingen gemaakt (niet alle scholen; ook personeel zonder klachten)   

Leiden Maatschappij Nieuws Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×