Impressie van de Kaasmarktschool met opengewerkte gevel en toevoeging van een horecaruimte aan de rechterzijde.

Bidbook voor Kaasmarktschool moet zorgen voor draagvlak

Stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt is op zoek naar draagvlak voor hun plannen met de Kaasmarktschool. Daarom hebben ze hun ideeën opgeschreven in een zogenaamd bidbook. “Het moet een honderd procent cultuurplek worden waar heel Leiden kan meedoen”, zegt Jaap Metzlar namens de stichting.

De oude Kaasmarktschool aan de Koppenhinksteeg is op dit moment nog in eigendom van de gemeente Leiden, maar zij willen het graag verkopen aan de huidige gebruikers. Dat zijn kunstenaars die er ateliers en andere werkruimtes hebben. Voor de koop hebben zij zich georganiseerd in de Stichting Stadsatelier aan de Kaasmarkt. Afgelopen zomer tekenden ze met de gemeente al een intentieovereenkomst en nu zijn de plannen opgeschreven in een bidbook.

De stichting wil in de Kaasmarktschool ruimte bieden aan ateliers, exposities, optredens en voorstellingen. Verder komen er woonateliers, werkateliers, les-ateliers en een foyer. De renovatie mag volgens de kunstenaars niet ten koste gaan van de ‘ruwe schoonheid’ van het gebouw. Tegelijkertijd moet het wel toegankelijker en duurzamer worden. Het pand moet bovendien aansluiten bij de vernieuwing van het plein van de Kaasmarkt.

Nul
De gemeente Leiden wil het pand voor een marktconforme prijs van 1.7 miljoen euro verkopen. Daar bovenop moet het nog voor een paar miljoen euro verbouwd worden. Op welke manier de stichting aan dat geld komt weten ze nog niet. “Hoe het financieel vormgegeven moet worden is reeds onderzocht, maar verdient nadere uitwerking. Daar is meer tijd voor nodig”, staat in het bidbook.

“Als we denken dat we aan een dood paard trekken, dan zouden we het niet doen”, zegt Metzlar. Hij heeft er dan ook vertrouwen in dat de financiering geregeld wordt. “We willen eerst draagvlak creëren. Misschien zegt de politiek dan wel dat ze het voor de helft verkopen. Of voor nul.”

Advertentie

Cultuur Economie Leiden Stadsatelier aan de Kaasmarkt


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×