(Archieffoto: Chris de Waard).

LUMC en Trombosestichting starten met nieuw longrevalidatieprogramma

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Trombosestichting starten met een nieuw ontwikkeld thuisrevalidatieprogramma voor longemboliepatiënten. Op dit moment is er nog geen goede behandeling tegen longembolieën, daarom heeft betere nazorg extra aandacht nodig.

Jaarlijks krijgen meer dan 12.000 mensen in Nederland een longembolie; een vorm van trombose. De helft van deze patiënten houdt hier langdurige lichamelijke- en mentale klachten aan over. Patiënten kunnen bijvoorbeeld niet meer hun werk doen en in een sociaal isolement terecht komen.

Met de thuisrevalidatie wordt een betere kwaliteit van leven mogelijk gemaakt. ”We gaan patiënten direct na de diagnose longembolie in hun thuissituatie activeren om te bewegen en gezond te leven, zodat ze sneller weer aan het werk zijn, minder vaak uitvallen en zich fitter voelen’’, zegt internist en medeontwikkelaar Erik Klok van het LUMC.

Het LUMC heeft het revalidatieprogramma in samenwerking met het Amsterdam UMC, de Universiteit van Maastricht en ProCare ontwikkeld. Het programma is ontworpen met een fietsergometer, waarmee de inspanning van de patiënt gemeten wordt. Op een speciaal ontworpen dashboard kunnen de patiënt, arts en fysiotherapeut de resultaten zien. ”Zo kan er op een laagdrempelige manier samen worden gewerkt aan een goede revalidatie’’, schrijft het LUMC.

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×