Een ambulance met mobiele IC-unit bij het LUMC. (Foto: Rob van Dullemen)

GGD past telling aan: geen 26 maar 80 ziekenhuisopnames

Tachtig ziekenhuisopnames met corona in één week. Dat is het nieuwe en zorgwekkende jaarrecord van de regio Hollands Midden. Negen patiënten kwamen uit Leiden, twee uit Oegstgeest en één uit Voorschoten. In Alphen moesten zelfs twaalf inwoners met corona opgenomen worden.

Deze aantallen zijn de hoogste in onze regio sinds begin januari. En gerekend per inwoner telt de regio ook bijna een kwart meer ziekenhuisopnames met corona dan het landelijke gemiddelde. Maar de cijfers zijn ook om nog een andere reden nieuws. Pas sinds dinsdagmiddag worden ze onverkort getoond op de website van de regionale GGD.

Lees hier het coronadossier van Sleutelstad

Drie keer zo hoog
Tot dinsdag toonde de GGD op haar veel gebruikte dashboard aantallen ziekenhuisopnames die ver onder het landelijke gemiddelde lagen. Bezoekers konden denken dat het met de druk op de ziekenhuizen in deze regio wel meeviel. Maar dit verschil blijkt achteraf schone schijn.

Maandag meldde Sleutelstad dat het dashboard van de GGD een te rooskleurig beeld gaf, doordat een incompleet gegevensbestand werd gebruikt. Als de dienst dezelfde gegevens zou kiezen als andere bekende coronadashboards, zou dat tot drie keer zo hoge cijfers leiden.

De GGD heeft zich de kritiek aangetrokken en laat sinds dinsdag heel andere aantallen ziekenhuisopnames zien dan voorheen. Die komen van de stichting NICE, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen. En inderdaad blijken ze drie keer zo hoog als wat eerder getoond werd.

Sterke toename
De tachtig ziekenhuisopnames zijn bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde van onze regio in februari en begin maart. Daarmee neemt de druk op de ziekenhuizen sterker toe dan in de meeste andere regio’s. Landelijk is er slechts een lichte stijging te zien.

Met dit aantal telde Hollands Midden afgelopen week bijna een kwart meer opnames per inwoner dan het landelijke gemiddelde. De stroom coronapatiënten was nog iets groter dan in Holland-Noord, dat met zijn overvolle ziekenhuizen in de media kwam. Het verschil is dat hier in de Randstad op korte afstand meer ziekenhuizen te vinden zijn.

Gouda en Rotterdam
Voor het hoogste aantal ziekenhuisopnames in Hollands Midden zorgde corona overigens in de uitgestrekte maar dun bevolkte gemeente Krimpenerwaard. De 14 nieuwe patiënten uit dit gebied zijn vooral aangewezen op ziekenhuizen in Gouda en Rotterdam. De druk op ziekenhuizen in Rotterdam liep daardoor direct hoog op, want ook de stad zelf met omgeving en de regio ten zuiden ervan, zorgden voor veel nieuwe coronapatiënten.

Maandag zijn in Hollands Midden weer zeven nieuwe ziekenhuisopnames met corona geregistreerd. Drie daarvan waren in Alphen, één in Katwijk en één in Noordwijk. In de Krimpenerwaard bleef het dit keer bij één nieuwe opname, net als in de gemeente Zuidplas – bij de Rottemeren.

Dit artikel past in het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×