Het 'publiek' in de Stadsgehoorzaal bestond louter uit camera-en geluidsmensen. (Foto: Omroep West).

Oerversie van Matthäus-Passion klonk zondag al in Stadsgehoorzaal

Spelen zonder publiek, het blijft wennen voor de muzikanten. Maar het deed niets aan aan de inleving in de Matthäus-Passion. Zondag werd de ‘oerversie’ van Johann Sebastian Bach opgenomen in de Stadsgehoorzaal.

Nergens ter wereld wordt de Matthäus-Passion zo vaak uitgevoerd als in Nederland. De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. Voor de coronacrisis werd het stuk meer dan honderd keer uitgevoerd, nu is dat op één hand te tellen.

Zondag werd de stadsgehoorzaal in Leiden gevuld met de klanken van Bach. Dirigent Johannes Leertouwer voert sinds 2013 jaarlijks de bekende Matthäus uit, maar kiest dit jaar voor een ‘oerversie’ die door onderzoeker Rens Bijma is gereconstrueerd.

Bijma, die in 2017 aan de Universiteit van Utrecht promoveerde, deed onderzoek naar de manier waarop Bach zijn musici inzette en opstelde bij zijn werk in de beide hoofdkerken in Leipzig, de Nicolaas- en de Thomaskerk. Tijdens zijn onderzoek raakte hij ervan overtuigd dat er mogelijk een vroege versie van het stuk is: een versie voor één koor en één orkest. Onlangs completeerde hij een reconstructie van die ‘oerversie’ van de Matthäus-Passion. De partituur is nooit door een professioneel gezelschap uitgevoerd.

‘We missen het publiek net zoveel als dat zij ons missen’
Spelen zonder publiek is voor violist en dirigent Johannes Leertouwer wennen. ‘We missen het publiek net zoveel als dat zij ons missen. Zeker bij deze muziek. Bach wilde dat het publiek bij de Matthäus-Passion een actieve luisterhouding had en het verhaal meebeleefde,’ vertelt Leertouwer.

In de Stadsgehoorzaal staat het podium aardig vol met orkestleden. Desondanks is de zaal leeg, zelfs de meeste stoelen zijn weg. Het enige publiek wat er is, zijn camera- en geluidsmensen.

Op eerste paasdag is de gehele uitvoering van de Matthäus-Passion door Johannes Leertouwer & Friends vanaf 12.00 uur te zien bij mediapartner TV West en vanaf 20.00 uur te beluisteren via Radio West.

Advertentie

Leiden Nieuws Regio MatthäusPassion


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×