Vaccinatie van een verpleeghuismedewerkster op de GGD-locatie in Leiden. (Foto: Rob van Dullemen)

'Coronaprik helpt ook tegen doorgeven van het virus'

Vaccinatie beschermt niet alleen jou zelf tegen Covid-19, maar ook je omgeving. Want je kunt anderen nauwelijks meer besmetten. Dat blijkt uit onderzoek van het CDC, het Amerikaanse RIVM. De nieuwste conclusie zet kracht bij aan de roep om sneller meer mensen te vaccineren met in ieder geval één prik.

In het Amerikaanse onderzoek werden bijna vierduizend zorgmedewerkers drie maanden lang op de voet gevolgd na hun coronaprik. Ze werden bijvoorbeeld elke dag getest. Na twee prikken bleek de kans om anderen te besmetten met 90 procent gedaald. Zelfs na de eerste prik was die kans al 80 procent lager.

Lees hier het coronadossier van Sleutelstad

Verpleeghuizen
Nederlandse epidemiologen reageren enthousiast. De kans om met snel vaccineren uit de crisis te komen, wordt zo een stuk groter. Er werd al vermoed dat de vaccins ook de kans op het doorgeven van het virus verkleinen, maar het RIVM durfde daar nog niet vanuit te gaan.

De laatste weken kwamen er wel steeds meer aanwijzingen dat de coronaprik de verspreiding van corona kan stoppen. In Nederland begonnen de besmettingen bij bewoners van verpleeghuizen bijvoorbeeld al te dalen toen alleen pas het personeel daar gevaccineerd was.

Maar nu is er dus hard bewijs. Eerst bleek in februari al in Israël februari uit twee grote onderzoeken dat gevaccineerden die het virus tegenkwamen, het nauwelijks aan anderen doorgaven. En die resultaten worden bevestigd door het Amerikaanse onderzoek.

Sneller prikken
Deze nieuwe kennis geeft steun aan de pleidooien om sneller te vaccineren. LUMC-bestuurder Martin Schalij zei woensdag nog dat snel vaccineren de enige manier is om de derde golf in de ziekenhuizen af te remmen. En Diederik Gommers en Ernst Kuipers van het Erasmus MC kwamen met eenzelfde pleidooi.

Volgens Gommers en Kuipers is het zelfs het beste om eerst zo veel mogelijk mensen één prik te geven. Ze verwijzen naar het succes van die aanpak in Groot Brittannië, maar ook het Amerikaanse onderzoek geeft nu steun aan hun standpunt.

Verder kan dit onderzoek helpen om jongeren te overtuigen van het belang om mee te doen aan de vaccinatie. Want ook als ze denken dat ze zelf niet ziek kunnen worden van het virus, blijft de prik ook belangrijk om te voorkomen dat ze corona ongemerkt overdragen – bijvoorbeeld naar oudere familieleden.

Logistiek
Wat rest, is de vraag hoe Nederland de prikcampagne zo snel mogelijk kan opschalen. Volgens een analyse van de Volkskrant wordt deze week het geplande aantal vaccinaties weer niet gehaald. Zelfs de beperkte voorraad van het AstraZeneca-vaccin wordt op dit moment langzamer weggeprikt dan de bedoeling was.

De vertraging zou komen door het ingewikkelde uitnodigingsbeleid en door overbelaste callcentra. Logistiek manager Paul Enders van ASML die de GGD in Breda hielp om de vaccinatie te stroomlijnen, stelde daarom deze week voor om de reservering van een prik met een simpele online boekings-app te regelen. Dat kan veel vertraging voorkomen.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette vaccinatie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×