Burgemeester Henri Lenferink.

Burgemeester Lenferink: 'We krijgen geen testsamenleving'

Leiden doet niet mee aan de heropeningstesten in de cultuursector. De reden daarvoor: er is geen grote commerciële testlocatie om coronasneltests af te nemen. Maar er is nog een belangrijke reden, blijkt in het maandelijkse Gesprek met de burgemeester bij Sleutelstad. “Ik vraag me af hoe zinvol dit is, als je nu al kunt inschatten dat de meeste maatregelen over een paar maanden weer van tafel zijn”, aldus de Leidse burgemeester.

Volgens Henri Lenferink moeten we ons dus niet voorbereiden op de veel besproken ’testsamenleving’. Hij denkt dat het werken met toegangstesten voor hoogstens een paar maanden zal zijn. “Ik verwacht dat in het najaar heel veel van de maatregelen niet meer bestaan. Het is dan ook de vraag of je zo’n toegangstestensysteem voor een paar maanden helemaal moet opzetten. Ik zie er eigenlijk niet zo heel veel voordeel in.”

Lenferink is dan ook niet teleurgesteld dat de Stad van Ontdekkingen buiten de boot valt bij de cultuurpilots. “Ik zou niet te treurig zijn, het gaat maar om een beperkt aantal activiteiten waarbij nu getest wordt of het werken met toegangstesten werkt.” Daarnaast benadrukt hij dat het om commerciële bedrijven gaat. “De GGD heeft de sneltesten waar het om gaat niet. De organisatie achter de pilots wil straks 400.000 testen per dag, dat vraagt om veel capaciteit.”

Opheldering
Toen bekend werd dat er pilots komen om de cultuursector weer te heropenen, vroeg het CDA in Leiden al snel om opheldering: waarom valt Leiden buiten de boot? “Leiden moet gaan lobbyen dat we die testlocatie wel gaan krijgen”, zei duo-raadslid Sebastiaan van der Veer over het ontbreken van een grote commerciële testlocatie. “Het is doodzonde dat de cultuursector hier nu wederom stil blijft liggen.”

Advertentie

Leiden Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×