(Video: Robbert Beurse / foto's: Rob van Dullemen).

Eerste prik Janssen-vaccin in museum Boerhaave: 'Dit is een mijlpaal'

De eerste prikken met het in Leiden gemaakte coronavaccin van farmaceut Janssen zijn woensdag gezet in het Leidse museum Boerhaave. Vijf ggz-medewerkers kregen de prik in het wetenschapsmuseum, onder toeziend oog van zorgminister Hugo de Jonge en burgemeester van Leiden Henri Lenferink.

Babette Engelsman, medewerkster van GGZ Rivierduinen, was de eerste die in Leiden de prik kreeg. “We hebben de prik echt wel nodig voor het werk, wij moeten soms gewoon dichtbij komen”, zei Engelsman. De Jonge zei dat met het ‘zetten van het eerste Nederlandse vaccin op Nederlandse bodem een mijlpaal is bereikt’.

Dinsdagavond werd duidelijk dat Nederland met het Janssen-vaccin gaat vaccineren, na het advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat de voordelen van het middel opwegen tegen de kleine kans op de bijwerking van trombose en een lager aantal bloedplaatjes.

Ziekenhuizen en ggz-instellingen
Nederland kreeg vorige week een kleine 80.000 doses van het vaccin binnen. In eerste instantie is het vaccin toebedeeld aan ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact en patiënten en medewerkers van ggz-instellingen. Aanstaande vrijdag en maandag worden de vaccins van Janssen die reeds zijn geleverd naar ziekenhuizen en ggz-instellingen gebracht.

In de ziekenhuizen zullen ongeveer 39.000 extra medewerkers onder de 60 jaar met direct patiëntcontact worden gevaccineerd. Binnen de ggz-instellingen wachten nog ruim 40.000 mensen onder de 65 jaar op een vaccinatie.

In Leiden gemaakt
Het vaccin is in Leiden ontwikkeld, maar is eigendom van een grote multinational, Johnson & Johnson. Maar volgens Hanneke Schuitemaker, hoofd van de vaccinontwikkeling van Janssen, moeten we de rol van Leiden niet onderschatten. “Alle vaccinonderzoek wordt in Leiden gedaan. En ook de eerste ontwikkeling en productie gebeurt hier. Daarvoor hebben ze ons destijds ook overgenomen.”

De flacon van het geprikte vaccin wordt opgenomen in de collectie van museum Boerhaave. Daar is op dit moment ook de tentoonstelling ‘Besmet!’ te zien, over de uitbraken van besmettelijke ziekten en hoe die het leven kunnen ontwrichten.

Leiden Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×