Fleur Spijker en Sam Quax in de studio van Sleutelstad. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Fleur Spijker wil D66-lijsttrekker worden: 'Participatie verder brengen'

Over elf maanden mogen we alweer naar de stembus. Dit keer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij D66 is de campagne inmiddels begonnen; tot half mei kunnen politici zich melden voor het lijsttrekkerschap. In Leiden heeft wethouder Fleur Spijker zich gemeld voor die functie. “Ik hou van mijn stadje, ik wil graag de voorvrouw van de partij worden.”

Als wethouder is Spijker op dit moment verantwoordelijk voor nieuwe bouwprojecten in de stad. Dat leidde de afgelopen jaren regelmatig tot kritiek van omwonenden die zich niet gehoord voelden bij die plannen. “We hebben de afgelopen jaren op alle mogelijke manier geparticipeerd, van zaaltjes tot digitaal en wandelingen en fietstochten”, zegt ze daarover. “Dat is vaak geslaagd, maar er zijn ook projecten waarin dat minder is gelukt. Ik zou er als lijsttrekker graag voor willen gaan om participatie door te ontwikkelen.”

In het bericht waarmee Spijker zich kandideerde als lijsttrekker zette ze ‘wonen, klimaat en kansengelijkheid’ neer als centrale thema’s in haar campagne. “Voor al die onderwerpen geldt dat de inbreng vanuit de stad erg belangrijk is”, zegt ze in Politiek071. “Maar je moet ook onder ogen zien dat we in onze stad bezig zijn en dat dat spanning geeft over wat er gaat komen.”


Kandidaat-lijsttrekker Fleur Spijker en Sam Quax van de programmacommissie in gesprek met IJsbrand Terpstra

Sam Quax stelt het verkiezingsprogramma van de Leidse afdeling van D66 samen. “We hebben daar niet perse een basis voor, we willen eerst graag luisteren naar wat mensen in de stad te zeggen hebben. Daarom ben ik nu hier ook, om die oproep te doen”, zegt hij. De komende tijd wil hij met mensen in gesprek die eerder nog niet bij de partij betrokken waren. “Ik wil eerst hun zorgen horen, daarna kijken wij wat we er van vinden.”

Het verkiezingsprogramma wordt begin september gepresenteerd. Wie daarover mee wil praten en met Quax in gesprek wil, kan een mail sturen naar de programmacommissie. Of Spijker de lijsttrekker wordt, is over ongeveer een maand al duidelijk. Dat ze door wil als wethouder, is in ieder geval geen geheim. “Ik zie dat er nog heel veel te doen is in de stad. Ik zou graag nog een tweede periode aan de slag gaan, omdat ik dan ook echt kan laten zien wat ik de afgelopen jaren al gezegd heb.”

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×