(Foto's: JAM* architecten).

Kruispunt Plesmanlaan-Vondellaan op de schop: brede fietspaden en groene wand

Het kruispunt van de Plesmanlaan met de Vondellaan, bij Naturalis, wordt opnieuw ingericht. Dat blijkt uit plannen die het Leidse college bekend heeft gemaakt. De verschillende fietstunneltjes en -oversteekplaatsen maken plaats voor drie ruim opgezette fietstunnels zodat oversteken niet meer nodig is. Het kruispunt wordt bovendien veel groener.

Wethouder Ashley North van Openbare Ruimte is opgetogen over het plan: “Het kruispunt is nu ingewikkeld voor fietsers, dus dat wordt versimpeld. De fietspaden worden flink verbreed naar vier meter, en rondom de drie nieuwe fietstunnels biedt een grote groene wand met allerlei planten een schuilplaats voor insecten, vleermuizen en vogels.”

Er komen vijfentachtig nieuwe bomen bij het kruispunt te staan. “Maar de natuurwinst is veel kleiner, want er moeten eerst vijfenzestig bomen weg”, geeft North toe. “Er staan nu essen, maar veel daarvan zijn ziek. Om minder vatbaar te zijn voor plantenziektes gaan we verschillende bomensoorten door elkaar planten.”

Doordat fietsers nergens meer de autoweg hoeven over te steken, wordt ook de doorstroming van het autoverkeer verbeterd. “De Plesmanlaan maakt deel uit van de Leidse Ring-Noord”, legt North uit. “Dat is een belangrijke ontsluitingsweg voor de Leidse regio, dus de doorstroming is belangrijk.” Bovendien komt er op het nieuwe kruispunt meer ruimte voor bussen. “De route over Plesmanlaan naar Katwijk en Noordwijk wordt verbeterd, zodat het voldoet aan de standaard voor hoogwaardig Openbaar Vervoer.”

Vondelkwartier
Met het nieuwe kruispunt wordt de Vondellaan voorbereid op de komst van vier hoge woontorens. De plannen daarvoor zijn onderdeel van de gebiedsvisie van de gemeente. Dat is nog een vroeg stadium in de besluitvorming, maar als het doorgaat, kan het kruispunt het extra verkeer dus aan. “Misschien moet de Vondellaan deels verlegd worden om ruimte te maken voor de woontorens”, loopt North vast op de zaken vooruit. “Maar dit kruispunt gaan we niet verplaatsen. De laan zal dus sowieso op deze plek uitkomen.”

Het plan voor het kruispunt kost 33 miljoen en ligt nu bij de gemeenteraad. De verwachting is dat die begin juni een definitief besluit zal nemen.

Leiden Maatschappij Kruising Plesmanlaan / Vondellaan


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×