Ineke Barnhard is een van de ontevreden bewoners over het participatieproces. (Archieffoto: Rolf Eijgenraam).

Geen 'speeddates of VR-brillen', het gaat bewoners stationsgebied om inhoud bij participatie

Na jaren van praten bracht het Leidse stadsbestuur deze week de grove plannen voor de toekomst van het stationsgebied naar buiten. Naast inhoudelijke opmerkingen, hekelen groepen bewoners vooral de manier van participeren. “Ik vind het teleurstellend, verdrietig en beschamend”, laat een van hen weten. De gemeente kijkt juist terug op een ‘mooi proces.’

In het stationsgebied wordt nu al flink gebouwd. Meerdere projecten waaronder De Geus en appartementencomplex Octagon zijn reeds van start gegaan. Met de nieuwe gebiedsvisie heeft het stadsbestuur de kaders vastgesteld voor de rest van de veranderingen. Er komen nog eens duizend tot twaalfhonderd woningen bij, het busstation wordt overdekt en wordt het gebied autoluw met een andere route voor de bussen.

Het gaat de bewoners er niet om hoe of hoeveel er geparticipeerd is, maar wat er met hun stem gedaan is. “Het is alsof ze een grote grabbelton hebben neergezet en daaruit de reacties hebben gehaald die ze zelf prettig vinden”, zegt Pascal Borsjé. Hij is een van de bewoners die al langer betrokken is bij de nieuwe plannen voor het stationsgebied.

De wijkvereniging Stationsgebied Leiden deelt de kritiek op de manier waarop burgers zijn gehoord in de totstandkoming van de plannen. “Ze deden er niks mee”, zegt voorzitter Ineke Barnhard. Ze is, ondanks dat het stadsbestuur zegt ‘maximaal groen toe te voegen’ niet tevreden met de inrichting van de buitenruimte. “Het stelt echt niets voor. Stedelijk groen is een mooie, versluierde term voor bar weinig groen.” Daarover stuurde de wijkvereniging vorig jaar al een statement.

Persbericht
“Alles bij elkaar hebben we duizenden mensen gehoord”, pareert bouwwethouder Fleur Spijker (D66) de kritiek. Zij is juist trots op de participatie die door corona in verschillende vormen heeft plaatsgevonden. “Denk aan enquêtes, flitspeilingen, instructievideo’s, speeddates, workshops, meedenkroutes. Noem iets dat we niet hebben gedaan.”

Dat er achteraf toch nog opmerkingen zijn over de manier waarop het is gegaan legt Spijker naast zich neer. “Er zullen altijd mensen zijn die het anders hadden gewild.” Duurzaamheidswethouder Ashley North (GroenLinks) valt haar bij. “Veel mensen zoeken een woning. Dat is een grotere opgave dan het gebied zelf. En die mensen schrijven geen persbericht.”

Puzzelen
Dit in tegenstelling tot de groep deskundige burgers uit het Houtkwartier. Zij dachten mee met de plannen en stuurden deze week wel een persbericht uit. Het ging om het opheffen van de kennistafel. Een plek waar informatie en feiten toegankelijk werden voor iedereen die wilde meepraten over de plannen. Het moest zorgen voor een ‘gelijk speelveld’.

De gemeente wil de kennistafels opheffen en de informatie publiceren op een website die voor iedereen toegankelijk is. Volgens de betrokken burgers is dat ‘op zich prima, maar is de volgorde verkeerd’. Wim Scholten laat namens de groep weten dat zij eerst de informatie willen voordat er verder wordt gesproken. “Dan kan je op basis daarvan samen gaan puzzelen.”

Noten
Wethouder Spijker wil in de toekomst kijken naar nieuwe vormen van participatie. Niet alleen met speeddates, workshops of meedenkroutes, maar ook met virtual reality brillen. Het is alleen de vraag of dat tegemoet komt aan de kritische noten vanuit de burgers. Het gaat hen er niet om op welke manier ze gehoord worden, maar dat er iets met hun stem gebeurt.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×