Leidens leukste fitgirl Greet Meesters praat met zenmeditatieleraar Henriët van Rossum over nut en noodzaak van rust in je hoofd. (Foto's: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: 'Als je in een groep stil bent, is de stilte groter'

Voor het tweede jaar op rij was Koningsdag deze week een thuisblijfdag. Nog even volhouden klinkt het steeds. Leidens leukste fitgirl vindt het ook lastig en deelt elke week een tip hoe je gezond van hoofd, hart en lijf kunt blijven in tijden van corona. Deze week gaat Greet Meesters te rade bij zenleraar Henriët van Rossum.

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’ dossier van Sleutelstad

Greet Meesters heeft zelf geregeld last van een druk, vol en onrustig hoofd. Toen ze een paar jaar geleden na een zware val van haar fiets verplicht rust moest nemen, viel dat niet mee. “Ik roep altijd: ik ben nu eenmaal druk”, zegt Meesters. “Ik kan niet stilzitten.” Een vriendin deed haar het boek Mindgym van Wouter de Jong cadeau. “Een schot in de roos”, zegt Leidens leukste fitgirl daarover. “Maar ik heb soms best moeite met de discipline, om het vol te houden.” En daar komt zenleraar Henriët van Rossum om de hoek kijken. “Het is net als met tandenpoetsen, twee keer per dag is een goede gewoonte.”


Een reportage van Gerry van Bakel over hoe zenmeditatie Leidens leuktse fitgirl helpt in tijden van corona.

Voor een strakke buik en sterke benen gaan mensen naar de sportschool. Maar er is ook dus ook zoiets als een sportschool voor de geest. En dan kan het ‘mindgym’ genoemd worden of ‘zenmeditatie’. Maar het gaat er om dat je je hoofd opruimt, tot rust brengt en in balans houdt.

“Ervaringen moet je verwerken”, zegt Henriët van Rossum. “Als je veel gedachtes in je hoofd hebt, een onrustig hoofd, dan betekent dat vaak dat je een heleboel nog niet verwerkt hebt. En zenmeditatie kan daar bij helpen. Door te mediteren leer je naar die gedachtes te kijken zonder je helemaal mee te laten voeren.”

Tandenpoetsen
En zoals bij alle sportscholen, is vaker doen beter dan alleen maar af en toe. “Ik vergelijk het met tandenpoetsen”, zegt Van Rossum. “Als je een keer per week je tanden poetst, doe je eventjes best iets goeds voor je gebit, maar het helpt niet echt tegen gaatjes. Een keer per dag poetsen is al beter, maar als je twee keer per dag je tanden poetst, dan houd je je gebit gezond. Ik raad mensen daarom aan twee keer per dag te mediteren. En dan vijftien tot twintig minuten.”

Groep
Dat is een behoorlijke investering en daarom pleit Van Rossum er ook voor dat je niet alles alleen probeert te doen. “Juist in een groep mediteren geeft iets extra’s. Het motiveert als anderen met hetzelfde bezig zijn. Of dat je ziet dat zij het ook lastig vinden. Door het samen te doen, houd je het langer vol. En als je in een groep stil bent, dan is de stilte nog groter. Dus ik zeg: mediteer twee keer per dag thuis en een keer per week een groepsmeditatie. Krijg je echt een rustiger hoofd van.”

Wie meer wil weten over zenmeditatie kan contact opnemen met Henriët van Rossum via haar website.

Dit is aflevering 19 in de serie Meesters on the Move. Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Advertentie

Leiden Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×