GroenLinks fractievoorzitter Gebke van Gaal praat Leidens leukste fitgirl Greet Meesters bij over het preventieakkoord. (Foto: Gerry van Bakel).

Laatste keer Meesters on the Move: 'Groenteboer in plaats van patatzaak'

Veranderen is niet gemakkelijk. Leidens leukste fitgirl Greet Meesters weet er alles van. Half december ging zij de uitdaging aan om elke week een stapje te zetten om gezond te worden en blijven van hoofd, hart en lijf in tijden van corona. De gemeente Leiden sloot onlangs een preventieakkoord dat eigenlijk hetzelfde nastreeft.

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’-dossier van Sleutelstad

Greet Meesters begon vierenhalf jaar geleden in Leiden Noord aan een traject om die wijk de gezondste wijk van Leiden te maken en misschien wel van heel Nederland. Met zwemlessen voor vrouwen die anders nooit die stap zouden durven zetten, wandelgroepjes en elk kwartaal een gezond ontbijt.

Tegelijkertijd met het uitbreken van de coronacrisis liep dat project GoNoord af en veel initiatieven kwamen stil te liggen. Maar Meesters hoop dat de partners van de gemeente in het preventieakkoord deze zaken weer op gaan pakken. Reden om Gebke van Gaal, fractievoorzitter GroenLinks in de Leidse gemeenteraad en woordvoerder op dit terrein, uit te nodigen voor een gesprek.

Luister: Verslaggeefster Gerry van Bakel raakte samen met Leidens leukste fitgirl Greet Meesters aan de praat met GroenLinks fractievoorzitter Gebke van Gaal over het preventieakkoord.

Van Gaal zegt dat de gemeente iedereen in Leiden wil triggeren om te bewegen, gezonder te leven. “Het gaat daarbij ook om de fysieke leefomgeving, over het groen buiten, over watertappunten in de stad. Gezonder leven moet voor iedereen mogelijk worden van jong tot oud, van arm tot rijk en van noord tot zuid in de stad.”

Patatzaak
“Als het aan mij ligt”, vervolgt Van Gaal, “gaat de gemeente ervoor zorgen dat er gezondere keuzes voorhanden zijn. Het is te simpel om alles bij inwoners van de  stad zelf neer te leggen. We moeten onze stad transformeren. Ik vind het een lelijk woord, maar daar gaat het niet om. Ik wil dat er in wijken op de hoek van de straat een groenteboer zit in plaats van een patatzaak.”

Meesters zelf heeft veel baat bij allerlei hulptroepen in haar netwerk, zoals een diëtist, een lifecoach en wandelvriendinnen. “Het is gewoon lastig om je oude gewoontes blijvend te vervangen door iets anders. Daar kun je vaak best een steuntje in de rug bij gebruiken.” Van Gaal is dat wel met haar eens, maar vindt dat de gemeente het mensen ook makkelijk kan maken door de stad erop in te richten. Met veel groen en ruimte om buiten te bewegen.

Samen met meer dan zestig organisaties heeft de gemeente Leiden een preventieakkoord opgesteld om Leidenaren gezond en vitaal te maken. Op basis van het landelijke preventieakkoord uit 2018 zette de stad zich al in voor een rookvrije generatie, voor gezond eten en bewegen en voor beperking van drugsgebruik.

Hard
Greet Meesters, alias Leidens leukste fitgirl, heeft nog een laatste tip: “Wees niet te streng voor jezelf, als het een keer niet lukt, sla je zelf niet te hard om je oren. Je kunt altijd weer opnieuw beginnen.”

Dit is de laatste aflevering van de serie Meesters on the Move die verslaggeefster Gerry van Bakel maakte met Leidens leukste fitgirl Greet Meesters. Vindt alle afleveringen met tips en goede raad uit het netwerk van Leidens leukste fitgirl via de tag ‘Meesters on the Move’ op de website van Sleutelstad.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×