Alexander Pechtold. (Foto: Rik Visser).

Deze week in Licht op Leiden: Alexander Pechtold

Deze week praat Rens Heruer in Licht op Leiden met Alexander Pechtold. Hij was fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider van D66. Dat Pechtold affiniteit met Leiden heeft is zeker. Hij studeerde in Leiden en was later gemeenteraadslid en wethouder in de Sleutelstad. Heruer gaat in het gesprek onder meer in op de jeugd en politieke loopbaan van Pechtold.

Toen Pechtold studeerde, was nog niet duidelijk dat hij de politiek in wilde. Hij begon met de studie Rechten aan de Universiteit Leiden, maar stopte daar al snel mee. “Ik kwam er na een paar maanden achter dat de studie niks voor mij was”, aldus Pechtold. Hij wilde archeoloog worden. “Ik ben een keer bij een archeologische opgraving gaan kijken. Maar dat was allesbehalve de dromen over tempelcomplexen en mooie vrouwen. De werkelijkheid is dat je op je knieën duizend potscherven moet afstoffen.” Dus startte hij met een studie Kunstgeschiedenis, wederom in Leiden. Daar studeerde hij in af.

Ik ben een keer bij een archeologische opgraving gaan kijken. Maar dat was allesbehalve de dromen over tempelcomplexen en mooie vrouwen. De werkelijkheid is dat je op je knieën duizend potscherven moet afstoffen.

Alexander Pechtold

Als student werd Pechtold lid van D66 Leiden. Hij was eerst fractie-assistent en werd daarna raadslid. Doordat een andere D66-wethouder moest aftreden, werd hij gevraagd als wethouder. Pechtold startte als wethouder met Milieu in de portefeuille, daarna volgden andere portefeuilles: Sport en Cultuur, Grote Stedenbeleid, en Onderwijs en Verkeer en Vervoer/Parkeren.

In 2003 werd Pechtold burgemeester van Wageningen, na twee jaar burgemeesterschap werd hij minister voor bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Ook groeide hij door bij D66, hij werd fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Na bijna achtentwintig jaar in de politiek legde Pechtold al zijn politieke functies neer.

Sinds 2019 is Pechtold algemeen directeur bij het CBR. Ook presenteert hij het tv-programma ‘De achterkant van het gelijk’ van BNNVARA.

Licht op Leiden
In het wekelijkse praatprogramma Licht op Leiden nemen presentatoren Rens Heruer en Ton Kohlbeck samen met een tafelgast verschillende Leidse zaken door. Het programma is iedere week op zondag tussen 14.00 en 14.30 uur op tv en wordt meerdere keren per week herhaald. Bekijk alle afleveringen van Licht op Leiden terug via deze pagina.

Suggesties voor onderwerpen of gasten? Laat het weten via lichtopleiden@sleutelstad.nl.

Uitzendtijden:
Zondag 14.00 uur
Maandag 11.00 uur
Dinsdag  02.00 en 16.00 uur
Woensdag 02.00 en 23.00 uur
Donderdag 00.00 uur
Vrijdag 04.00 en 10.00 uur
Zaterdag 03.00 en 12:00 uur

Sleutelstad TV is in de hele regio te zien via Ziggo kanaal 46, in Leiden ook via KPN kanaal 1421 en online op www.sleutelstad.nl/tv.

Leiden Politiek Licht op Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×