Het Bio Science Park: de Leidse kenniswijk met ruim 20.000 banen

Even narekenen: verdubbeling banen op het Bio Science Park?

‘Werkgelegenheid Bio Science Park gaat verdubbelen’. Dat meldde Sleutelstad op 30 april. Nou gaat het zeker goed met de populaire kenniswijk. Maar nog twee keer zoveel banen: was dat nou wel mogelijk? We zochten het uit.

Want dat doet Sleutelstad de komende maanden wekelijks, in de nieuwe rubriek ‘Even Narekenen’. De ene keer zien we zelf een verrassende trend die we graag checken. De andere keer denken we dat een probleem misschien onderschat óf overschat wordt. En deze keer gaat het dus om een nieuwsbericht over banengroei, van onze eigen redactie.

Lees alle artikelen terug in het ‘Even narekenen’ dossier van Sleutelstad

De bron: wethouder Dirkse
De bron is gauw gevonden: wethouder Paul Dirkse. Hij vertelde voor de camera hoe Leiden van de biowetenschappen profiteert. “Alleen al 10.000 Leidenaren werken hier. We willen hier naar 25.000 banen groeien. Daar mag elke Leidenaar trots op zijn.”
Ga van 10 naar 25 duizend en je ziet een ruime verdubbeling. Zo werd dat nieuws, in de kop boven het artikel.

Een misverstand
Toch klopte het niet. De wethouder bedoelde iets anders, blijkt bij navraag. Dat begrijp je als we één feitje toevoegen:
• Op het Bio Science Park werken in totaal 20.800 mensen (waaronder 10.000 Leidenaren).
• Dát aantal kan volgens Dirkse groeien naar 25.000
Hij voorspelt dus geen verdubbeling zoals de redactie concludeerde, maar 20 procent groei. Ook Leidenaren zullen daarvan profiteren, alleen niet met tienduizend man tegelijk.
Een klassiek misverstand. Maar daarmee is de kous nog niet af.

Een tikje overdrijving
Trotse bestuurders overdrijven soms. Dat doet ook Dirkse wel, als het om banen voor Leidenaren gaat. Want het rapport waar hij zich op baseert (van onderzoekbureau Decisio), noemt iets lagere cijfers:
• Het Bio Science Park biedt 8.400 Leidenaren werk. Die tienduizend was dus een gevalletje ‘afronden naar boven’.
• Van deze banen zijn er 5.200 op het Bio Science Park zelf. De andere 3.200 zitten bij aannemers, leveranciers, in winkels en hotels. Daarbij zijn ook de bestedingen meegeteld van bezoekers (bij Naturalis of het ziekenhuis) en die van 25.000 studenten.

Journalist Frank Steenkamp gaat cijfers checken. Hij vertelt in de uitzending over zijn nieuwe rubriek ‘Even Narekenen’.

Indrukwekkend
Dat neemt niet weg dat de groei van het Bio Science Park indrukwekkend is. In de eerste tien jaar van deze eeuw nam het aantal banen er met 50 procent toe, van 10.000 naar 15.000. De volgende tien jaar kwamen er weer 5.000 banen bij, een groei van 35 procent. In dezelfde tijd steeg de werkgelegenheid in heel Zuid-Holland met vier magere procentjes.
Het ziekenhuis, de universiteit en de hogeschool bleven trouwens de grootste werkgevers en zorgden ook voor de meeste nieuwe banen. Bedrijven bleven een minderheid, maar ze groeiden wel snel. De laatste twaalf jaar verdubbelden ze tot bijna 6.000 banen. Het park als geheel had voor de laatste verdubbeling twintig jaar nodig.

Kán het nog verdubbelen?
De groei is nog niet voorbij. Janssen, van het vaccin, neemt nieuwe mensen aan. En op het Oegstgeestse parkdeel gaat Bristol Myers een vestiging openen met 500 werknemers, op het gebied van celtherapie. Dat bewijst de kracht van de Leidse biowetenschappen.
Dus: kan het aantal banen toch ooit verdubbelen? Zo ver durven wethouder, parkdirectie en bedrijven niet vooruit te kijken. Maar onmogelijk is het niet. Alleen zal het wél even duren. De vorige verdubbeling kostte 20 jaar, waarbij de groei de laatste tien jaar vertraagde. Want het park botste vaker op zijn grenzen.
Trek je de afvlakkende curve door, dan gaan die 40.000 banen niet vóór 2045 lukken. Daarvoor zijn dan heel veel nieuwe gebouwen nodig, plus de benodigde grond – die Leiden niet meer heeft. Dus moeten naast Oegstgeest dan ook Katwijk, Oegstgeest en Teylingen er volop hun schouders onder zetten. En eigenlijk ook Leiderdorp en Voorschoten.
Voorlopig is 25.000 banen al een mooi getal. Eerst maar eens zien wanneer die mijlpaal bereikt is.

Dit is de eerste aflevering van de nieuwe rubriek ‘even narekenen’ die wordt ondersteund door het Leids Mediafonds. 

Economie Leiden Maatschappij Oegstgeest Politiek Regio Even Narekenen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×