De Partij voor de Dieren wil weten waarom er ratelstrips in de bomen langs de Einsteinweg hangen. (Foto Lianne Raat).

Bomen met plastic ratelstrips erin gekapt en versnipperd

Bomen aan de Leidse Sandifortdreef zijn met plastic ratelstrips en al gekapt. En, zo heeft de Partij voor de Dieren vernomen, zelfs met ratelstrips en al versnipperd. Raadslid Lianne Raat wil van de wethouder weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Al eerder stelde haar partij kritische vragen over plastic ratelstrips die uit bomen aan de Zernikedreef vielen en de omgeving vervuilden.

Wethouder Dirkse beloofde toen blijvend te controleren of de aanwezige ratelstrips goed bevestigd waren. Zodat voorkomen wordt dat het zwerfvuil wordt en in het milieu terechtkomt. Raat wil weten of dit eigenlijk wel gebeurt en ook wil ze weten hoe het kan gebeuren dat de bomen met strips en al worden gekapt en vermoedelijk zelfs versnipperd.

De gemeente hangt rode, zilveren of gouden plastics strips in bomen die gekapt of verplaatst worden. Deze strips die in de wind ratelen, moeten vogels afschrikken om in de bonen een nestjes te maken. De Partij voor de Dieren ziet liever dat er helemaal geen boom gekapt wordt. Maar als het dan toch moet, dan niet in het broedseizoen. “De gemeente moet gewoon om het broedseizoen heen plannen. Dat moet toch kunnen”, vraagt Raat zich af.

En anders, vindt Raat, moet de wethouder een betere oplossing bedenken “De praktijk met ratelstrips is al niet diervriendelijk maar als ze dan ook nog eens loslaten is het ook nog eens milieuonvriendelijk.” Eerder gebruikte de gemeente grote netten om het complete bladerdak van bomen heen maar het risico daarvan is dat er vogeltjes in vast komen te zitten.

De bomennetten langs de Kanaalweg leverden een kunstzinnig beeld op maar bleken toch geen goede oplossing. (Foto Chris de Waard).

Tijdens haar rondje over het Bio Science Park viel het Raat op dat er veel meer bomen plastic ratelstrips hangen. Ze wil weten wat er met die bomen gaat gebeuren, want normaliter hangen ze alleen maar in bomen die verplaatst op gekapt worden. Zo zouden er aan de Zernikedreef toch bomen gekapt worden in plaats van verplaatst. Raat wil weten wat er van dat verhaal klopt. En ze vraagt zich ook af wat er met de bomen bij de Einsteinweg gebeurt. Daar hangen ook plastics strips in de boom terwijl Raat had begrepen dat deze bomen pas in het najaar verplaatst worden. In dat geval, vindt Raat, kunnen de vogels er best nog een seizoen in broeden.


Plastic ratelstrips vallen uit bomen en vervuilen het milieu. (Foto Lianne Raat).

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×