Lachgas-ballonnen op de parkeerplaats bij de Vijf Meihal. (Foto: Chris de Waard).

Lachgas verboden in heel Leiden

Het verkopen en gebruiken van lachgas wordt verboden binnen de gemeente Leiden. Dat heeft het college op 11 mei besloten. “Lachgas kan tot grote gezondheidsschade leiden, en zowel de verkoop als het gebruik leiden regelmatig tot grote overlast”, licht burgemeester Lenferink het besluit toe. “De rijksoverheid vindt het lastig om hier beleid voor te maken, maar lokaal hebben we wat meer vrijheid.”

Lenferink kondigde het verbod afgelopen maandag aan bij het maandelijkse gesprek met de burgemeester: “Waarschijnlijk gaat het deze week of volgende week in.” Een dag later viel het besluit al. “Het past in de landelijke drugswetgeving. Die is primair gericht op de volksgezondheid, maar daarnaast ook op het voorkomen van criminaliteit. Drugshandel is namelijk een belangrijke inkomstenbron voor criminelen.”

Het verbod geldt voor het totale grondgebied van de Gemeente Leiden. De overlast is wijdverspreid over de stad, dus het aanwijzen van specifieke verbodsgebieden vindt de gemeente niet genoeg. Bovendien is een totaalverbod makkelijk te handhaven.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×