Coronazorg op de intensive care van het LUMC in november. (Foto: Rob van Dullemen).

Alle coronacijfers dalen, behalve Leidse ziekenhuisopnames

Overal in het land gaan de coronacijfers de goede kant op, maar in Leiden viel die daling afgelopen week tegen. Er kwam zelfs een onverwacht hoog aantal Leidse coronapatiënten in het ziekenhuis terecht. Opnieuw een bewijs dat virusuitbraken nog steeds op de loer liggen.

De derde coronagolf gaat hard naar beneden. Maandag werden er landelijk 2.750 positieve tests gemeld, het laagste aantal sinds half december. De 113 nieuwe besmettingen maandag in Hollands Midden waren zelfs een diepterecord in acht maanden tijd. Ook het aantal ziekenhuisopnames is landelijk sinds september niet zo laag geweest. Zondag en maandag waren het er nog geen honderd.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Leiden ging afgelopen week tegen deze trend in. Het aantal nieuwe besmettingen in de stad daalde maar met tien procent, terwijl er elders een kwart vanaf ging. Het aantal besmettingen per inwoner ligt in Leiden nu voor het eerst in maanden ruim boven het landelijke gemiddelde.

Leiden Noord
De tegenvallende coronacijfers in Leiden lijken deels terug te voeren op de ‘suikerfeestuitbraak’ in Leiden Noord die half mei gepaard ging met tientallen besmettingen in kringen rond de moskee Imam Malik. Deze moskee is sinds vorige week uit voorzorg twee weken gesloten en het bestuur heeft zijn aanhang gewaarschuwd: “corona is nog niet voorbij”.

In de nasleep van de piek in besmettingscijfers moesten afgelopen week twaalf coronapatiënten uit Leiden naar het ziekenhuis. Dat was het op één na hoogste aantal ziekenhuisopnames uit de stad van dit jaar en twee keer zo veel als het landelijke gemiddelde. Daarnaast werd een inwoner van Voorschoten in het ziekenhuis opgenomen en overleed één patiënt uit Oegstgeest.

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×