Janieke Oosting (links) was te gast in Sport071 'The Road to Tokyo. (Foto: Sleutelstad).

19-jarige Janieke Oosting op weg naar Tokio: 'Je gaat voor de medaille'

Waterpoloster Janieke Oosting van het Leidse ZVL-1886 was woensdag te gast in de eerste aflevering van Sport071 ‘The Road to Tokyo’. De keepster van het Nederlandse waterpoloteam heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio die 24 juli van start gaan. Ze vertelt over haar ambities: ”Je geeft niet alles op alles om vervolgens achtste te worden.”

Door corona werden de Spelen afgelopen zomer uitgesteld, maar ook dit jaar wordt het nog spannend of de Olympische Spelen door kunnen gaan en hoe zij eruit zullen zien. In het programma werd gesproken over de onzekerheid, en tegelijkertijd ook vastberadenheid waarmee de sporters toewerken naar de Spelen. “Wij moeten zonder twijfel doortrainen”, zegt de 19-jarige Oosting. “Als de Olympische Spelen niet doorgaan, dan merken we dat vanzelf.” Oosting probeert niet te veel op haar telefoon te kijken. “Ik doe ook nog een studie, dus zo veel tijd kan ik ook niet op mijn telefoon doorbrengen.”

Het waterpoloteam is door de coronacrisis erg op elkaar aangewezen. “Eerst trainden we thuis met elkaar via Zoom, toen mochten we een beetje in het water zwemmen.” Op papier een zwaar jaar voor de topsporters, maar Oosting lijkt bijzonder flexibel om te gaan met tegenslagen. “Elke dag voor de volle honderd procent ervoor gaan,” zegt ze, “en niet vergeten te blijven genieten.”

Presentatoren Gerry van Bakel en Maxime Groot spraken in de eerste aflevering van Sport071 ‘Road to Tokyo’ met waterpolokeepster Janieke Oosting, oud-olympiërs Iefke van Belkum en Femke Dekker en topsportcoördinator Pieter Verhoogt.

Dat het een zwaar jaar voor de topsport was, weet ook Leidse topsportcoördinator Pieter Verhoogt maar al te best. Toch is er volgens hem genoeg te doen om de sportverenigingen door de coronacrisis heen te helpen. “Langzaam maar zeker ben ik blij dat het gewoon weer echt over sporten gaat en dat ik daar kan vragen waar ik kan helpen.” In het programma werd ook teruggeblikt op de sportprestaties van roeister Femke Dekker, die er het volste vertrouwen in heeft dat de Olympische Spelen dit jaar gewoon doorgaan. ”Het mooie is dat de Olympische Spelen altijd uniek zijn, deze editie wordt ook weer uniek op zijn eigen manier.”

Presentatoren Gerry van Bakel en Maxime Groot gaan aanstaande woensdag tussen 18.00 en 19.00 uur in gesprek met onder andere roeister Karolien Florijn en haar vader Ronald Florijn. Kijk op deze pagina de afleveringen van Sport071 ‘The Road to Tokyo’ terug.

Leiden Sport Sport071 'The Road to Tokyo'


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×