Han Kulker was in de vierde aflevering van Sport071 Rod to Tpkyo te gasten om te praten over de Olympische Spelen.

Sport071 Road to Tokyo: Atletiekhelden van weleer trainen de nieuwe generatie

Atletiektrainers Bram Wassenaar en Han Kulker zeggen dat de huidige opleving in de Nederlandse atletiek te danken is aan een combinatie van talent, samen trainen en plezier houden in de sport. Of dat in Tokio medailles gaat opleveren is de vraag. “Atletiek is een mondiale sport, de concurrentie is groot.”

De vierde aflevering van Sport071 Road to Tokyo was een atletiekuurtje met de nadruk op de middellange en langeafstandnummers. Bram Wassenaar en Han Kulker zijn beide begonnen als atleet en hebben op een gegeven moment de overstap gemaakt naar het trainersvak. Bram Wassenaar is zelfs op een gegeven moment de trainer geweest van Han Kulker. “Ik herkende zijn talent meteen”, zegt Wassenaar, “zelf had hij het nog niet zo door.”

Sport071-presentator in gesprek met voormalig topatleet en trainer Bram Wassenaar over het belang van Olympische Spelen.

Daarmee geconfronteerd, geeft Han Kulker ruiterlijk toe dat hij een laatbloeier was. “Ik vond en vind het sociale aspect van sporten ook belangrijk. Maar ik ben op een gegeven moment wel heel hard gaan trainen.”

Presentatoren Maxime Groot en Gerry van Bakel praten met voormalig 1500 meter-loper Han Kulker.

Dat harde werken leverde een zesde plaats op bij de Olympische Spelen van 1988 in Seoul. Geen medaille en dat zit Kulker nog steeds niet helemaal lekker. “Het lag heel dicht bij elkaar. Ik finishte een seconde van de winnaar.” Kulker liep die race in 3:37:08, een seconde langzamer dan zijn persoonlijk record dat hij een jaar eerder liep in Rome. Met een beetje geluk had hij wel een Olympische medaille gepakt.

Nooit spijt
Voor Bram Wassenaar kwam het in 1972 niet zover. Hij had zich wel geplaatst voor de Olympische Spelen, maar na de aanslag op de Israëlische ploeg trok hij zich terug. Vier jaar later wist hij zich niet te kwalificeren. “Ik heb er nooit spijt van gehad. Ik had eerder dat jaar twee Israëlische atleten in huis gehad die met ons meetrainden. Zij plaatsten zich uiteindelijk niet voor de Spelen.”

Wassenaar maakte op een gegeven moment de overstap naar het trainersvak en dat geeft ook veel voldoening. Ook nog steeds op 77-jarige leeftijd. Maar wat voegt een trainer nu toe? “Het is heel wisselend”, zegt Wassenaar. “Aan iemand als Andrea Deelstra – die straks in Sapporo meedoet aan de marathon – hoef ik niks meer uit te leggen. Haar geef ik gewoon trainingsschema’s. Zij gaat haar eigen gang. Andere atleten moet je meer begeleiden.”

Warm en vochtig
Medailles voorspellen is altijd lastig. En in een mondiale tak van sport als atletiek zijn finaleplaatsen al moeilijk te bemachtigen. En dan spelen ook de weersomstandigheden een rol. In Sapporo waar de marathon wordt gelopen is het warm en vochtig. “Dat is lastig voor de Nederlandse atleten”, aldus Wassenaar.

Naast atletiek kijken ze allebei graag naar andere sporten. Zoals bijvoorbeeld hockey. “Daar maakt Nederland zeker kans op medailles.”

Woensdag 30 juni is de laatste uitzending van Sport071 Road to Tokyo, van 18.00-19.00 uur op Sleutelstad. Te beluisteren via 107.5FM, DAB+ en de sleutelstad-app. Verder te zien en te horen via Ziggo kanaal 46 en KPN kanaal 1421. En natuurlijk via Sleutelstad.nl.

Advertentie

Leiden Sport Sport071 'The Road to Tokyo'


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×