Sport071 The Road to Tokyo met roeister Nicole Beukers: 'We willen een goede race varen'

Als het gaat om olympische sporters dan is de Leidse regio vooral goed vertegenwoordigd in de roeiboten. Zowel bij de vrouwen als de mannen. Roeister Nicole Beukers haalde in 2016 in Rio de Janeiro al een zilveren plak. In Tokio hoopt ze die prestatie te evenaren.

Vijf jaar geleden was de Nederlandse boot geen ‘dark horse’ in de race om eremetaal, aldus Nicole Beukers. “We hadden bij de internationale wedstrijden steeds medailles gehaald. Maar tweede worden, was wel een beetje het hoogst haalbare resultaat, want van Duitsland hadden we nog nooit gewonnen.” Het voelde als zilver met een gouden randje. “We waren extreem blij, we hadden een goede race gevaren.”

Sport071-presentatoren Gerry van Bakel en Maxime Groot in gesprek met roeister Nicole Beukers die in Tokio een medaille hoopt te halen in de dubbelvier zonder stuurvrouw.

In Rio deed Beukers voor het eerst mee en ze vertelt dat ze niet goed wist wat ze kon verwachten. “Ik kijk er met een heel goed gevoel op terug. We waren er uiteindelijk drie weken. Een week voordat onze wedstrijden begonnen, daarna een week met wedstrijden en nog een week daarna.”

Feestjes
De nacht voor de finale heeft ze niet zo goed geslapen, weet Beukers nog. “Het was natuurlijk heel spannend. Maar toen we een goede race hadden neergezet, volgde de huldiging in het Holland Heineken Huis en die week erna waren er steeds leuke feestjes en konden we nog naar allerlei andere wedstrijden gaan kijken.”

De voorbereiding op de komende Spelen zijn wat betreft de sport hetzelfde, volgens Beukers. “De intensiteit van de trainingen en de wedstrijden die wel doorgingen is hetzelfde. Je hebt alleen met extra onzekerheid omtrent corona te maken. En ik verwacht dat het allemaal veel strakker geregeld zal zijn dan in Rio.”

De hele maand juni keerde Sport071 op de woensdagavond terug bij Sleutelstad met een serie thema-uitzendingen rondom de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio. Te gast waren voormalige Olympiërs, sporters die al zeker waren van kwalificatie, anderen die nog op het vinkentouw zaten, sportambassadeurs en andere liefhebbers. Video’s uit de vijf uitzendingen zijn hier terug te zien.

In actie
De Olympische Spelen beginnen officieel op 23 juli en de sluitingsceremonie is op 8 augustus. De Paralympische Spelen beginnen op 24 augustus en lopen door tot 5 september. Welke sporters uit de Leidse regio komen er in actie tijdens de Spelen?

-Roeien: Karolien Florijn (vier zonder stuurvrouw), Boudewijn Roell (vier zonder stuurman), Stef Broenink (dubbeltwee), Nicole Beukers (dubbelvier zonder stuurvrouw) en Finn Florijn (skiff). Het olympisch roeitoernooi begint op 23 juli en loopt door tot 30 juli . Bij de Paralympische Spelen start Annika van der Meer in de gemengde dubbeltwee. Haar toernooi is 30 augustus tot en met 5 september.
-Wielrennen: Laurine van Riessen op de teamsprint, individuele sprint en de keirin op de baan. De wedstrijden staan van 2 tot 8 augustus op het olympisch programma.
-Hockey: Jorrit Croon maakt deel uit van het Nederlands mannenteam, van 24 juli tot en met 6 augustus.
-Waterpolo: Nederlands vrouwenteam, 24 juli tot en met 8 augustus.
-Zwemmen: Jonne Moleman start op vijf afstanden op de Paralympische Spelen: 50 vlinder, 50 rug, 50 school, 50 vrij, 150 wissel. Het toernooi is van 25 augustus tot en met 3 september.
-3×3 Basketbal met voormalig ZZ Leiden-speler Arvid Slagter, 24 juli tot en met 28 juli.

Het hele programma van de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio, Japan is terug te vinden op de website van Tokyo-2020. Een lijst met alle Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen is te vinden op de website van TeamNL.

 

 

 

 

 

 

 

Leiden Sport Sport071 'The Road to Tokyo'


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×