Een nieuwe vaccindoses wordt opgetrokken bij de GGD-locatie in Leiden. (Foto: Rob van Dullemen)

10 miljoen coronaprikken, ic weer minder vol

De vaccinatiecampagne tegen corona is deze week verder versneld. Donderdag werd de 10 miljoenste prik gezet. Tegelijk blijven de besmettingen en ziekenhuisopnames dalen – ook in de Leidse regio.

Op dit moment krijgen dagelijks 170.000 Nederlanders een coronaprik. Zo kwamen er in één week weer ruim één miljoen prikken bij. Sinds vrijdag is jaargang 1983 al aan de beurt om afspraken te maken en elke twee dagen schuift dit één jaar op. De streefdatum voor ‘iedereen boven de 18’ is wel twee weken uitgesteld naar 15 juli, maar de vaccinaties dringen het virus wel steeds verder terug.

Terug naar september
Zowel landelijk als in de regio werden er deze week weer zo’n twintig procent minder nieuwe besmettingen geteld als vorige week. Vandaag of morgen komt dat aantal waarschijnlijk onder de 2.000 per dag. Zo weinig positieve testuitslagen waren er voor het laatst eind september.

In Leiden en omgeving gaat de daling ook gestaag door. In de stad ging het deze week extra hard omlaag, met zo’n dertig procent. De honderd nieuwe gevallen zijn ook voor Leiden de laagste score sinds september.

De besmettingsgraad in Leiden en regio ligt nu zo’n twintig procent lager dan het landelijke gemiddelde. Alleen in Zoeterwoude blijft het virus al sinds half april actiever (nu plus 20 procent). Leiderdorp, Voorschoten, Oegstgeest en ook Teylingen tellen per inwoner juist 25 tot 35 procent minder besmettingen. Opvallend is dat Katwijk en Gouda, twee eerdere brandhaarden, nu nog minder last van het virus hebben.

Duizend bedden
Ook in de ziekenhuizen zet de daling van het aantal patiënten door. Van verpleegafdeling tot ic en van nieuwe opnames tot bezette bedden: van alle cijfers ging deze week weer ongeveer een kwart af. Vandaag zakt het totale aantal bedden waarschijnlijk onder de duizend, waarvan een derde op de ic. Dat zijn dezelfde cijfers als in de eerste helft van oktober.

Toevallig had Leiden deze week juist weer wat meer ziekenhuisopnames. Na vijf dagen waren dat er al vier, één meer dan in de hele vorige week. Maar de trend blijft licht dalend. Sterfgevallen door corona waren er in heel Hollands Midden in zes dagen maar twee, waarvan één in Teylingen.

Versoepeling
De cijfers geven steun aan de nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen die zaterdag is ingegaan. Maar volgens het RIVM blijft voorzichtigheid wel nodig zolang de helt van de volwassen bevolking nog niet gevaccineerd is. De sterke toename van de besmettingen in Engeland en zelfs Israël laat zien dat nieuwe varianten van het virus anders snel hun kans grijpen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×