(Foto: Rob van Dullemen)

Gunstige coronacijfers, maar opleving in Oegstgeest

Nieuwe vaccinatierecords en landelijk minder dan duizend nieuwe besmettingen per dag. Het coronavirus is weer verder teruggedrongen. In de Leidse regio ging de daling iets langzamer, met in Oegstgeest zelfs een nieuwe uitbraak.

Afgelopen zaterdag werden in Nederland 330.000 mensen gevaccineerd tegen corona, een nieuw dagrecord. In dit tempo lukt het om bijna 2 miljoen mensen per week te vaccineren, zodat het virus steeds verder teruggedrongen kan worden.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

De besmettingscijfers blijven inderdaad dalen. Maandag kwamen ze landelijk voor het eerst in vele maanden onder de duizend, met 899 nieuwe gevallen. Op weekbasis daalden de cijfers scherp, met bijna veertig procent.

Oegstgeest
In onze regio viel de daling in besmettingen wat tegen. De grote GGD-regio Hollands Midden telde er 25 procent minder dan de voorgaande week en in de Leidse regio ging er zelfs maar 8 procent af. Met 74 nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners hebben Leiden en directe omgeving nu ook een duidelijk hogere besmettingsgraad dan het landelijke gemiddelde, dat op 57 staat.

Oegstgeest speelde de laatste dagen een sleutelrol bij die tegenvallende cijfers. Afgelopen weekend werden daar in twee dagen 15 nieuwe besmettingen geteld, net zo veel als in de hele voorgaande week. Het weekcijfer was daardoor twee keer zo hoog als in voorgaande weken. Per inwoner was het ook dubbel zo veel als het landelijke gemiddelde.

Portugalreisjes
De opleving van het virus in Oegstgeest zou zomaar bij een examenreis of –feestje begonnen kunnen zijn. Ondanks corona zijn begin juni flinke groepen scholieren op examenreis geweest. Omdat Rimini en Chersonissos nog taboe waren, werd Portugal als enige ‘gele’ bestemming razend populair.

Bij terugkeer in Nederland bleken sommige scholieren positief en moesten er hele klassen in quarantaine – waarna er ook anderen positief bleken. De GGD bevestigt desgevraagd dat er afgelopen week in de regio besmettingsclusters waren onder scholieren, maar kan niet precies zeggen of dit vooral examenklassen betrof.

Ook zegt de GGD dat de Deltavariant van het virus in de regio is aangetroffen. “In het noordelijke deel van de regio”, zegt een woordvoerder die volgens de (eigen) regels niet veel specifieker kan zijn.

In absolute aantallen stellen deze kleine uitbraken niet veel voor, maar ze illustreren wel dat het virus nog niet weg is. Experts waarschuwden vandaag dan ook dat de bekende maatregelen zoals afstand houden en mondkapjes dragen nog steeds nodig blijven, zo lang de vaccinatiecampagne nog niet afgerond is.

Zeven keer zo veel
Dat het sein nog niet helemaal op ‘veilig’ kan staan, blijkt wel uit een vergelijking met vorig jaar. Toen werden er op 14 juni landelijk 143 nieuwe besmettingen gevonden. Gisteren waren dat er 899, dus bijna zeven keer zo veel. En dat ondanks de vaccinaties, die er vorig seizoen niet waren.

Het RIVM en andere experts blijven erop wijzen dat de situatie nu niet te vergelijken is met die van vorig jaar. De huidige, Britse variant van het virus is besmettelijker dan de oorspronkelijke; en mensen nemen de coronaregels steeds minder serieus.

De situatie in Groot-Brittannië, waar een versoepeling gisteren met vier weken moest worden uitgesteld door de opleving van het Indiase variant, laat zien hoe het gunstige tij kan keren.

De wijken in
Zonder vaccinaties zou de situatie deze maand volstrekt onhoudbaar zijn. En zelfs nu nog blijft het spannend bij groepen waar de vaccinatie stagneert. Niet toevallig kende Staphorst, de gemeente met het hoogste percentage vaccinweigeraars, de laatste twee weken ook de hoogste besmettingsgraad van heel Nederland.

Om de vaccinatie verder te versnellen, gaan de komende weken prikteams de wijken in om de drempel te verlagen voor bevolkingsgroepen die tot nu toe minder bereikt zijn. In Leiden is dat bijvoorbeeld het geval in Leiden-Noord en Zuidwest.

Janssenprik
Vanaf 21 juni kan iedereen boven de 18 zich daarnaast aanmelden voor een prik met het Janssenvaccin. Dit wordt niet meer standaard aangeboden, omdat er te lage aantallen van geleverd zijn én vanwege de zeer zeldzame bijwerking die ook bekend is van het AstraZeneca-vaccin.

In Nederland is nog geen enkel geval van die bijwerking gemeld en een voordeel van dit vaccin is dat je er maar één prik van nodig hebt. Dat kan net je zomervakantie redden. Wel moet je voor deze prik iets verder reizen, want dit vaccin wordt maar op een beperkt aantal GGD-locaties uitgedeeld.

Maatschappij Oegstgeest Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×