Duizenden peuken werden zaterdag door de Plastic Spotters uit de Leidse grachten gevist. (Foto's: Chris de Waard).

Peukmeuk Leiden: Duizenden sigarettenpeuken uit de gracht gevist

De Plastic Spotters hebben vandaag duizenden peuken uit de Leidse grachten gevist. Ook langs het water werd druk geraapt door een team van vrijwilligers. Met kano’s en SUP’s gingen ze vanmorgen het water op.

Onder leiding van plastic spotter Liselotte Rambonnet werd vandaag speciaal op filters van sigaretten gelet. Die vergaan slecht en blijven lang in het milieu aanwezig. De Leidse actie stond niet op zichzelf. In ruim zestig steden gingen groepjes vrijwilligers op jacht naar de achteloos weggegooide peuken. Doel: het opruimen van 250.000 peuken. Als elders net zoveel is opgeruimd als de duizenden peuk in Leiden dan is dat aantal met gemak gehaald.

De Leidse Plastic Spotters gaan wekelijks enkele uren het water op met hun vloot van zes tweepersoons kano’s. Inmiddels aangevuld met een groeiend aantal mensen dat met eigen kano of SUP mee gaat op jacht naar zwerfafval. Jos is een van hen: “Ik ben in januari begonnen in een van de kano’s. Inmiddels heb ik mijn eigen SUP en met een schepnet vis ik van alles uit de grachten. Vandaag bijvoorbeeld minstens vijftig peuken.”

Wie ook eens mee wil met een opruimactie, kan zich via de website van de Plastic Spotters aanmelden.

Duurzaamheid Leiden Plastic Spotters


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×