De kanovloot van de Plastic Spotters ligt nu nog illegaal langs de Oude Singel. (Foto: Chris de Waard).

PvdD maakt zich hard voor ligplaats Plastic Spotters

De Partij voor de Dieren wil dat de Plastic Spotters een vergunning krijgen voor hun ligplaats aan de Oude Singel. De kano’s van de Plastic Spotters liggen op dit moment zonder officiële vergunning in het water. “Daardoor dreigen ze te moeten vertrekken”, zegt raadslid Lianne Raat bezorgd.

De Plastic Spotters trekken er wekelijks op uit om vrijwillig plastic afval uit de Leidse grachten te vissen. Naar dat afval doen zij ook wetenschappelijk onderzoek. In het brugwachtershuisje op de Marebrug over de Oude Vest hebben de Plastic Spotters een expositie ingericht over de gevolgen van corona-afval.

Om hun werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren is een ligplaatsvergunning nodig. Daarvoor staat de groep wel op een wachtlijst, maar als het aan de PvdD ligt, wordt er voor de zes kano’s van de Plastic Spotters snel een uitzondering gemaakt. “Ze bewijzen de stad een grote dienst door het afval uit de grachten te halen”, zegt Raat.

Gedogen
Een andere ligplaats is volgens het raadslid geen optie omdat de spullen van de Plastic Spotters opgeslagen liggen in het brugwachtershuisje op de Marebrug. “Bovendien is een loods of een andere plek verder weg niet wenselijk. Hoe meer de Plastic Spotters moeten slepen met hun boten, hoe minder tijd ze kunnen besteden aan het opruimen van het afval. Dat is zonde.”

Om een uitzondering te maken voor de kano’s van de Plastic Spotters hoopt de PvdD dat de gemeente de regels aanpast. “Anders zou gedogen ook een optie zijn”, zegt Raat. De gemeenteraad neemt volgende week een besluit over het voorstel van de Partij voor de Dieren.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Politiek Plastic Spotters


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×