Het vaccineren is een race tegen de klok. (Foto: Rob van Dullemen).

Nergens in het westen zo veel corona als in Leiden

Niet Amsterdam of Rotterdam, maar Leiden was afgelopen week de stad met de hoogste besmettingsgraad van het westen. Alleen in Groningen en Utrecht liepen inwoners nog iets meer  kans om besmet te raken.

De vierde coronagolf is met een bliksemstart begonnen: het aantal nieuwe besmettingen steeg landelijk in één week van 6.000 naar 40.000; dat is bijna zeven keer zo veel. Maar in Leiden ging het nog harder. De score van 761 nieuwe gevallen was ruim elf keer zo hoog als een week eerder. Dit weektotaal was voor de stad het hoogste sinds het begin van de pandemie.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

171 procent
De nieuwe golf besmettingen kwam op gang door examenreisjes van scholieren en werd versneld toen studenten en andere jongeren weer uit hun dak konden gaan in cafés en nachtclubs. De anderhalve meter was daar niet te handhaven. In alle studentensteden ging het hard, maar vergeleken met elders had Leiden de laatste weken al een hoge besmettingsgraad

Na de explosieve toename van afgelopen week hoort de stad nu volgens de uitbraakmonitor van het onafhankelijke Coviddashboard bij de gemeentes met de meeste besmettingen per inwoner. Groningen en Utrecht staan bovenaan die lijst. Waddeneiland Ameland is nummer drie en daarna volgt Leiden – met 171 procent meer besmettingen per inwoner dan het gemiddelde.

Behalve Leiden blijkt in het westen alleen Noordwijk een vergelijkbare besmettingshaard (plus 170 procent). Andere gemeentes zagen hun besmettingen in navolging van Leiden wel sterk stijgen, maar het aantal positieve tests ligt er wel veel lager. Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten telden er elk in één week rond de 70, wat per inwoner maar iets meer is dan het landelijke gemiddelde. En in Zoeterwoude, met 13 gevallen in één week, is het coronavirus minder actief dan gemiddeld.

Ziekenhuizen
Deze nieuwe coronagolf is volgens het RIVM en de GGD’s begonnen bij jongeren. Maar intussen beginnen ook bij oudere leeftijdsgroepen de besmettingen weer hard gaan stijgen. Vooral veertigers en vijftigers raakten door hun kinderen besmet. Deze groep is vaak nog niet volledig gevaccineerd en bij hen kan het aantal ernstig zieken nu gaan oplopen.

Niemand durft nog te voorspellen hoe druk het de komende weken weer gaat worden in de ziekenhuizen. Ruwweg de helft van de volwassen bevolking is nu volledig gevaccineerd en dat remt het aantal besmettingen en ernstig zieken. Maar er blijven ook nog een paar miljoen Nederlanders kwetsbaar voor covid-19.

Naar honderd per dag
Sinds enkele dagen stijgt het aantal ziekenhuisopnames inderdaad weer. Het gaat nu nog maar om enkele gevallen per dag. Dat zijn vooral mensen die al in juni besmet raakten, toen er maar 500 positieve tests per dag werden geteld.

Intussen liggen de besmettingscijfers twintig keer zo hoog als in juni en bereiken ze ook oudere leeftijdsgroepen. Als je deze gegevens combineert, is de vrees dat de ziekenhuizen eind juli weer honderd coronapatiënten per dag binnenkrijgen.

Als de besmettingscurve niet snel omlaag gaat – door nieuwe maatregelen en meer vaccinaties – kunnen de ziekenhuizen dan in augustus voor de vierde keer weer hun handen vol krijgen aan coronapatiënten. En door vakanties, opgebrand personeel en de groeiende druk om achterstallige andere zorg te bieden is de slagkracht om zo’n nieuwe golf op te vangen nu niet groot meer. Het wordt een spannende zomer.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×