Pritti Rana is de lijsttrekker voor Leiden Participeert. (Foto: Chris de Waard).

Leiden Participeert kiest nieuwkomer als lijsttrekker

De lijst van de LP wordt voor de komende verkiezingen aangevoerd voor Pritti Rana. Rana is een grote onbekende in de Leidse politiek, maar niet binnen bestuurlijk Leiden. Ze werkte in het verleden als beleidsmedewerker openbare orde en veiligheid voor de gemeente Leiden.

Later maakte ze de overstap naar een trainingsinstituut waar ze werkte als trainer en programmamanager op het gebied van lokaal bestuur. “Maar dan gericht op het buitenland”, vertelde Rana maandagavond in het Sleutelstadprogramma Politiek071. Momenteel is ze manager bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in cybersecurity.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen haalde de Partij Sleutelstad twee zetels. In september vorig jaar leidde interne ruzies tot een scheuring en stapte Anandkoemar Jitan, de nummer 2 van die partij, op om voor zichzelf te beginnen. Die eigen partij werd Leiden Participeert (LP). Of die nieuwe partij in maart volgend jaar een of meer zetels zal halen, is natuurlijk koffiedik kijken, maar het feit dat Jitan niet meer op de eerste plek van de lijst staat, maakt de kans er bepaald niet groter op dat hij zelf terugkeert in de Leidse gemeenteraad.

 

Chris de Waard in gesprek met Pritti Rana over het lijsttrekkerschap voor de partij Leiden Participeert.

Rana sloot zich enkele maanden geleden aan bij Leiden Participeert. “Sinds een tijdje woon ik de fractievergaderingen bij en denk op de achtergrond mee. We willen graag verder met de partij. Ik heb veel ervaring met het lokaal bestuur en het is ook tijd voor vernieuwing.” Het huidige gezicht van de LP doet dan wel een stapje op zij, maar vertrekt niet. “Jitan gaat me helpen” , zegt Rana. Of hij ook een plekje krijgt op de lijst weet ze nog niet. “Daar zijn we nog druk mee bezig.” Voor die lijst zoekt de partij ook nog medestanders. “Die kunnen zich melden.”

Die potentiële medestanders moeten dan natuurlijk wel weten waar de partij voor staat. “Nou, onze naam zegt het eigenlijk al”, vindt Rana. “Doe mee, denk mee. We gaan zorgen dat burgers een stoel aan tafel krijgen bij belangrijke besluiten. En als er geen stoel is, dan nemen we die zelf mee! We moeten af van de gedachte dat burgerparticipatie een aftikdingetje is.” Rana denkt dat we dan niet alleen een blijere, maar ook een effectievere en inclusievere samenleving krijgen.

De komende tijd gaat Rana met de LP aan de slag om alle ideeën te verwerken tot een verkiezingsprogramma. Echt Actieve burgerparticipatie wordt daar een belangrijk onderdeel van. Is ze niet bang voor de concurrentie van de Partij Sleutelstad? Vorige keer deden ze immers nog als één partij mee en ze hebben veel gelijksoortige aandachtspunten. “Het is juist mooi als je overlappingen hebt en elkaar kunt vinden in de politiek”, denkt de kersverse politica. “Ik kom met een frisse wind binnen met een eigen strategie. Er is geen oud zeer.”

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×