Martin Schalij (Foto: Omroep West).

LUMC-bestuurder niet in paniek om hoge besmettingscijfers: 'Situatie is vrij stabiel'

“Het neemt iets toe, maar het is gelukkig nog vrij stabiel.” Dat zegt LUMC-bestuurder en ROAZ-voorzitter Martin Schalij over de situatie in de regionale ziekenhuizen. Hij raakt niet in paniek van het oplopende aantal coronabesmettingen door de deltavariant van het virus. Toch is het wel nog even afwachten vertelt hij aan mediapartner Omroep West. “We zien meestal dat we na een piek van besmettingen een of twee weken later pas de opnames krijgen.”

Met 10.492 nieuw gemelde besmettingen afgelopen woensdag wordt het hoogste aantal besmettingen binnen 24 uur sinds eerste kerstdag aangetikt. In het ziekenhuis merken ze daar nu nog niet veel van. “We moeten een beetje beheerst zijn en hopen dat het vanzelf minder wordt”, zegt de voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), het regionaal samenwerkingsverband binnen de zorg.

Wel worden er extra maatregelen genomen in het ziekenhuis. “We waren eigenlijk in een ruststand terecht gekomen. Alles kon weer, in het ziekenhuis liep het ook allemaal weer”, vertelt Schalij. “Nu moeten we weer allerlei maatregelen nemen en dat is natuurlijk vervelend.” Maar het zijn niet per se ingrijpende maatregelen. Zo worden er weer mondkapjes gedragen en wordt opnieuw gehamerd op het veelvuldig handen wassen. “Dat blijkt toch het beste te helpen.”

Ook niet-coronapatiënten weer op ic’s
Op de ic’s liggen inmiddels al weer veel mensen die de ziekenhuizen eerder niet konden helpen. “We hebben veel mensen die andere ziektes hebben, dus dat is goed. Daarnaast liggen er nog wat mensen met Covid. Nu gelukkig minder dan in het begin, maar ze zijn er nog steeds”, meldt Schalij.

Het zijn niet meer de heel oude mensen die op de ic’s liggen met corona. “We zien nu wel de 40- tot 60-jarigen. Incidenteel komt er een jongere. Dat zijn dramatische beelden, bijvoorbeeld van een vrouw die zwanger is en in de problemen komt.”

‘Achteraf weet iedereen alles beter’
De schuld leggen bij het te snel invoeren van versoepelingen, vindt Schalij te kort door de bocht. “Achteraf weet iedereen alles beter. Dat er meer besmettingen zouden komen, daar had iedereen wel rekening mee gehouden. De grote hoeveelheden mensen die naar festivals gaan, waarbij er toch een aantal mensen positief bleken te zijn, ik denk dat niemand dat helemaal heeft ingeschat. Daar hebben we nu last van. Dat kun je iedereen verwijten, maar het is ons eigen gedrag.”

Of het virus volgens de LUMC-bestuurder en tevens cardioloog ooit nog weg gaat? “Ik denk dat we met een virus te maken hebben dat rond zal blijven gaan”, voorspelt hij. “Waarbij je uiteindelijk zult zien dat er niet zoveel mensen ziek worden, als iedereen is gevaccineerd.” In het ziekenhuis wordt in ieder geval rekening gehouden met de verwachting dat corona zal blijven.

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×