Geen draagvlak onder huurders Doelencomplex voor herhuisvestingsplan; weg naar onteigening nu open

Woningbouwvereniging De Sleutels werkt niet langer mee aan de ontwikkelingen die nodig zijn om langs de Witte Singel een nieuwe Humanities Campus van de Universiteit Leiden te realiseren. De corporatie trekt zich terug nu uit een meting onder de huurders van het Doelencomplex is gebleken dat er onvoldoende draagvlak is voor dat plan.

Voor de realisatie van de nieuwe campus moet het Doelencomplex worden gesloopt. Dat bestaat uit 58 jaren ’80 appartementen en de huurders wonen er met veel plezier. 63 procent heeft nu tegen het sociaal plan en de herhuisvestingslocaties gestemd. Om het proces zorgvuldig te laten verlopen, heeft een notaris de stemmen geteld: 18 stemmen waren vóór, 27 tegen, en 7 huurders hebben niet gestemd en dat telt als een nee-stem. Twee stemmen waren ongeldig.

Artikel gaat door onder de video

In Nieuws071 vertellen Doelencomplex-bewoners Theresa Steeman en Giny Schoemaker waarom ze tegen het herhuisvestingsplan hebben gestemd. 

Onteigenen
De Sleutels is eigenaar van het Doelencomplex en heeft steeds gezegd achter de bewoners te blijven staan. Nu er onvoldoende draagvlak van de huidige huurders is, werkt de Sleutels niet meer mee aan de plannen van de gemeente en de Universiteit. De corporatie verkoopt daarom het Doelencomplex niet aan de Universiteit. Hoe het nu verder gaat is aan de gemeente Leiden en de universiteit. Eerder heeft wethouder Dirkse aangegeven dat de gemeente de woningen in dat geval gaat onteigenen. Of dat ook echt gaat gebeuren, is niet zeker. Er zijn verkiezingen in aantocht en dus zullen er ongetwijfeld partijen zijn die daar een punt van gaan maken in de campagne. Het college van bestuur van de Universiteit Leiden en het Leidse college van burgemeester en wethouders bespreken eind augustus hoe ze nu verder willen gaan met het proces.

Teleurgesteld
De universiteit wilde de grond van de Sleutels via een minnelijke weg kopen ten behoeve van de Humanities Campus. Zo heet de nieuwbouw voor de Faculteit Geesteswetenschappen. De plannen voor die nieuwe campus bestaan uit onderwijsgebouwen, studentenwoningen en een centraal stadsplein waar medewerkers, studenten en inwoners van Leiden elkaar kunnen ontmoeten.

De gemeente Leiden reageert teleurgesteld op het besluit van de Sleutels. “De afgelopen jaren hebben twee opeenvolgende gemeenteraden zich in raadsbesluiten uitgesproken vóór dit plan. Hiertoe heeft de gemeenteraad kaders meegegeven voor uitwerking, waaronder een goede oplossing voor de huidige bewoners. De universiteit heeft met de gemeente en De Sleutels gezamenlijk aan de bewoners van het Doelencomplex een ruim aanbod gedaan aan compensatiewoningen, aantrekkelijke verhuisvergoedingen en huurgewenningsbijdragen”, zo schrijft de gemeente in een verklaring.

Compensatie
Het sociaal plan en de compensatiewoningen waar de bewoners van het Doelencomplex nu nee tegen hebben gezegd, ging over drie locaties binnen de singels en eentje erbuiten. De huurders van het Doelencomplex konden kiezen uit appartementen aan de Waardgracht, naast de Meelfabriek, nieuw te bouwen woningen langs de Langegracht en een te realiseren complex aan de Kaiserstraat op de zogeheten Plexus-locatie. Een vierde plek ligt tegenover het LUMC. Daar is de Paviusstraat ook aangewezen als compensatieplek, maar die werd door de bewoners van de hand gewezen, omdat deze te ver buiten het centrum ligt.

Leiden Maatschappij Politiek Humanities Campus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×