Persconferentie over Leidens Ontzet. (Video: Robbert Beurse).

'Best goed nieuws': Leidens Ontzet gaat aangepast door

‘Best goed nieuws’ vinden de 3 October Vereeniging en het stadsbestuur: Leidens Ontzet gaat grotendeels gewoon door. De viering van Leidens Ontzet op 2 en 3 oktober kent ook dit jaar weer aanpassingen, maar veel van de festiviteiten gaan door. Dat meldt Bettina van Klaveren van de 3 October Vereeniging. Op de optocht na gaan veel van de andere grote festiviteiten door.

Wat niet doorgaat is de intocht van de geuzen op 16 september, jazz bij de Burcht, het vuurwerk, polsstokspringen, swingend naar 3 oktober en de grote optocht dus. De rest van de activiteiten: onder meer de kermis, haring en wittebrood uitdelen, de hutspotmaaltijd, koraalzang, mini-koraal en de reveille gaan allemaal wel door. “Het ligt zelfs in de planning om de taptoe op 2 oktober door te laten gaan,” vertelde Van Klaveren donderdagmiddag tijdens een special persconferentie. De inschrijving van haring en wittebrood gaat dit jaar digitaal, karten voor het seniorengala worden uitgedeeld bij de Rijdende Geus.

Er zijn een aantal randvoorwaarden en beperkingen vult wethouder Yvonne van Delft aan. “We willen de mensen niet allemaal op één plek in de stad, maar op meerdere plekken. Daarom doen we de muziek op boten die varend door de stad gaan. En er komt een jongerenfeest in park Matilo voor zes duizend jongeren (15-28 jaar) uit de Leidse regio. Ook wordt de kermis ‘afgehekt’. Het terrein wordt kleiner. Het Schuttersveld en Stationsweg worden niet gebruikt als kermisterrein. En er moet getest worden voor toegang.”

Over het jongerenfeest, dat georganiseerd wordt door de mensen achter Puur Festival, is nog wat twijfel. Namelijk of er zesduizend jongeren gezamenlijk feest mogen vieren, vertelt wethouder Van Delft. En ook blijft er het voorbehoud van de algemene coronamaatregelen van het Rijk. Als die ineens veel strenger worden dan kan dat gevolgen hebben voor de viering. De persconferentie van Rutte op 17 september kan dus nog roet in het eten gooien.

Kijk hier de hele persconferentie terug: https://www.facebook.com/sleutelstad/videos/230067275593131

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis Leidens Ontzet 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×